2015.november 26.

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető közlése szerint november 21-ig aktivistáik 750 ezer aláírást gyűjtöttek az uniós migrációs kvótarendszer megakadályozására. Ez azonban szélmalomharc, mivel ezzel az akcióval Orbánék nem tudják rákényszeríteni akaratukat az Európai Unióra A Népszava a következőkre vezeti vissza az aláírásgyűjtés okait. A fideszesek szerint az uniós kvóta értelmetlen és káros, mivel növeli az ország terrorfenyegetettségét. Ez az állítás vitatható, mivel akkor is voltak merényletek, amikor nem volt ilyen nagy migráns áradat. Egyébként is több millió muszlim - köztük több ezer szélsőséges - él Európában, akik közül könnyebb és gyorsabb a merénylők kiválasztása. Ha a terroristák merényletet akarnak elkövetni, az európai muszlimok közül is tudnak végrehajtókat beszervezni. A migráns-ellenességükkel Orbánék megtagadják az üldözöttekkel való szolidaritást és eltekintenek attól, hogy a nyugati országok 1956-ban hazánkból, 1968-ban Csehszlovákiából menekülő százezreket fogadtak be. Az aláírás gyűjtésével egyre több ember személyes adatai kerülnek a Fidesz birtokába, amit választások alkalmával jól tudnak kamatoztatni.

Megítélésem szerint az aláírásgyűjtés a már napjainkban is folytatott előrehozott választási kampány része. Sokat mondó, hogy az aláírásokat a „Védjük meg az országot” jelmondattal gyűjtik. A harcra buzdítás, az ellenség keresés régen bevált módszere a szélsőséges jobboldali és szélsőséges baloldali irányzatoknak. Ezt Orbánék is átvették, hogy ily módon is növeljék népszerűségüket.

Az emberekben meglévő nacionalizmusra és idegenellenességre támaszkodva e módszerrel is vissza akarják állítani az év első felében megcsappant népszerűségüket. Így akarják lejáratni és csökkenteni a demokratikus erők, pártok és mozgalmak népszerűségét, és megnehezíteni összefogásukat, felszámolni azokat, legalábbis formálissá téve szerepüket. Ezt tették a Kisgazdapárttal, az MDF-fel és az SZDSZ-szel is. Céljuk az általuk korábban elítélt rákosista egypártrendszer visszaállítása. A többpártrendszert felszámoló rákosista „szalámi politika” megvalósítása terén már így is óriási eredményeket értek el.

Feltehetően a „Védjük meg az országot” jelszót azért is dobták be a köztudatba, hogy segítségével növeljék az emberek EU-val szembeni közömbösséget, antipátiát. Így akarják elérni, hogy az emberek elfogadják, legalább is ne tiltakozzanak az Orbán kormány EU-val szembeni packázásai ellen.

Juhász T. János