Újpest logó
Ma 2019. december 8. vasárnap, Mária, Marion napja van. Holnap Natália, Natasa napja lesz.
A Fidesz és a KDNP a 2010-es országgyűlési választásokat megelőző közel négy éven át okkal és ok nélkül negatív kampányt folytatott a kormány és mindenekelőtt Gyurcsány Ferenc ellen. Munkájukat siker koronázta, 2009-2010-re a választók többsége kiábrándult a kormánypártokból és azok képviselőiből és a Fideszben vélte megtalálni érdekei képviselőjét.

Ilyen körülmények között igazi választási programra nem is volt szükségük. Ennek ellenére mégis összedobtak egy - konkrétumokban szegény - anyagot. De abból nem lehetett kihámozni azokat az alapvető intézkedéseket, amelyeket az új kormány megalakulása óta meghozott. Gond az is, hogy a választók többségéhez nem is jutott el a program. . Így csak addig jutott el, hogy a szocialista kormány helyett a Fidesz kezébe kell adni a hatalmat.

Ezért érthetetlen a Fidesz vezérek, mindenek előtt Orbán Viktor unos-untalan ismételt szózata, ami szerint számukra a választói akarat a mérvadó, a kormány csak teszi, amivel a   választók megbízták őket.
Mikor adtak a választók megbízást Orbánéknak, hogy rendteremtés leple alatt a demokráciát korlátozó intézkedéseket hozzanak? Ki bízta meg őket azzal, hogy elszabotálják az Országos Érdekegyeztető Tanács – OÉT – összehívását, vagy hogy tevékenységét formálissá tegyék, vagy hogy beolvasszák a Fidesz befolyás alatt lévő Nemzeti Konzultációs Tanácsba – NKT ? Ki adott felhatalmazást arra, hogy az OÉT jogkörét – bérek, járulékok, adók, költségvetési törvények megtárgyalása, véleményezése – megszüntetve az NKT – benne az OÉT - szerepét a kormány feladatainak propagálására korlátozzák?

Ki hatalmazta fel Orbánékat arra, hogy olyan média törvényt alkossanak, ami a totalitárius   politikai rendszerek törvényeivel azonosítható? Ki hatalmazta fel őket arra, hogy olyan körülményeket teremtsenek, ahol ellenzék nélküli, csak fideszes „szakemberekből” álló Médiatanács jöhessen létre? Így az elfogulatlan döntés szinte lehetetlen. Pedig most van napirenden 101 helyi rádiófrekvencia  elbírálása és az Magyar Televízió, a Duna Tv, a Magyar Rádió, a MTI vezérigazgatóinak kijelölése. A fideszes vezérek annyira magabiztosak, hogy még a látszatra sem adnak, pedig a Médiatanácsot akkor is kézben tudnák tartani, ha minden ellenzéki párt helyet kapna benne.

A bankok megadóztatása után a kormány napirendre tűzte a távközlési és az energia szektor, a nagy áruházláncok válságadóval való megsarcolását. Első hangzásra a „fizessenek a gazdagok” egykori kommunista jelszót a társadalom nagyobb része elfogadja, de a magánnyugdíj pénztári befizetések elvonása ellen felemeli a szavát. Bár Orbánék tagadják, hogy az új adókat a tőkések a fogyasztókra, a kisemberekre, a szegényekre hárítják, de sok szakértő szerint ez elkerülhetetlen, de akkor a magán nyugdíjpénztárakba való befizetések zárolását minek tekintsük? Úgy vélem feltehető az a kérdés, hogy vajon kik hatalmazták fel az Orbán kormányt arra, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelynek végeredménye felérhet egy megszorító csomaggal?

J. Tóth Dezső Budapest