Újpest logó
Ma 2019. december 8. vasárnap, Mária, Marion napja van. Holnap Natália, Natasa napja lesz.
A hatalomváltás két vonatkozásban is végbement: az előző ciklusban a többséget fontos kérdésekben a szocialista - szdsz - es frakciók és az Újpestért Egyesület frakciója alkották, most pedig a Fidesz vezette jobboldal ragadta magához a város vezetését élen a Derce Tamást váltó Wintermantel Zsolttal.

Az új polgármester nem vesztegette idejét, tíz nap elteltével összehívta az önkormányzat alakuló ülését. Székfoglalójából egy gondolat ragadta meg a figyelmemet. Ígéretet tett arra, hogy Újpest érdekeit három szinten fogja képviselni. Ez az ígéret dicséretre méltó, de egy-két dologról nem szabad megfeledkezni. Mindenekelőtt arról, hogy egy időben egy fenékkel nem lehet három lovat – újpesti polgármesterség, fővárosi közgyűlési és országgyűlési képviselőség - megülni. Honfoglaló őseink is tudták: egy fenékhez egyszerre egy ló is elegendő. Másrészt úgy gondolom az sem közömbös számára, hogy három megbízatás után három fizetés, illetve tiszteletdíj jár, amelynek összege többszöröse az átlag értelmiségi, pedagógus, orvos stb. fizetésének.
Október 22-én az Újpesti Naplóban interjú jelent meg újdonsült polgármesterünkkel és ismertették a Főtér avatón elhangzott beszédét is. Joggal mondta büszkén, hogy a Főtér - program, azaz a Szent István tér átalakításának első üteme befejeződött. Arról azonban akarva (?), vagy akaratlanul (?) hallgatott, hogy a program felvetésében, elfogadtatásában és megvalósításában a szocialista önkormányzati frakciónak és Trippon Norbert szocialista alpolgármesternek jelentős szerepe volt. Megelégedettséggel szólt arról, hogy június 4-én a Főtéren az Újpesti Városvédő Egyesület kezdeményezésére és a képviselőtestület támogatásával  felállították az „Anyai Fájdalom” című szobrot. Egy dologról azonban ismét „véletlenül” (?) egy szót sem szólt, hogy mint tudjuk a szobor visszaállítását már 2004-ben Trippon Norbert vetette fel a képviselő testületi ülésen. A polgármester azt szavazásra sem bocsátotta akkor. Mindezek tehát véleményem szerint a más babérjaival való ékeskedés speciális példái!

Wintermantel Zsolt ígéretet tett arra, hogy a Polgármesteri Hivatalban felszámolja a szocialista klientúrát. Az ígéret propagandafogásnak jó, de a valósággal köszönő viszonyban sincs. Igaz ugyan, hogy az elmúlt négy év során a szocialisták javaslatára érkezett egy-két ember a Polgármesteri Hivatalba, de ennek tömeges méretűvé válását - a szocialista barátsággal sohasem vádolható - Derce Tamás nem nézte volna tétlenül.
Még egy gondolat ütött szöget a fejembe. A polgármester az első legfontosabb feladatai közé sorolta a Polgármesteri Hivatal korszerű szervezeti felépítésének kialakítását, ahol tetten érhető lesz a hivatalnokok személyes felelőssége. Magától adódik a kérdés: eddig nem volt? Az állítás igaz vagy hamis voltát megítélni nem tudom, döntsék ezt el az arra illetékesek és tegyék dolgukat. Az azonban bizonyos, hogy ez a megállapítás – célzottan vagy anélkül – a 20 évet regnáló elődjének lejáratását segíti elő.

Pedig Derce Tamás fideszesek melletti kampányolása, a szocialista polgármesterjelölt ellen folytatott negatív kampánya nélkül a polgármesterségért folytatott versenyben Wintermantel Zsolt legfeljebb csak ezüstérmes lehetett volna, ahogy erre a két jelölt közötti minimális szavazat különbségekből következtetni lehet.

Újpest, 2010. november

Dr. J. Tóth Dezső