Bár az emberek nagy része tudja, de Orbán tagadja, hogy a fideszeseknek vaj van a fejükön. Értem ez alatt azt, hogy a korábbi kisebb mértékű korrupció 2010 óta szárba szökkent, kivirágzott. Ennek ők és vazallusaik az ösztönzői és a haszonélvezői. De azt is tudják, hogy az emberek nagy részének szintén van vaj a fején. Gondoljunk a be nem jelentett úgynevezett fekete munkásokra, akik után sem a munkaadó, sem ők nem fizetik a biztosítási díjakat. Másoknál a dolgozó fizetésének egy részét úgy kapja meg, hogy senki nem fizet biztosítási járulékot. Jelentős azok száma is, akik mint kofák, manikűrösök, pedikűrösök, fodrászok, háztartási gépek, autók szerelői stb. tudatosan eltekintenek a számlaadástól. A gépkocsivezető vizsgáztatók egy része a sikeres vizsga előfeltételeként szintén elvárja a jattot.

A hiánycikk értékesítők egy része szintén hajt a kenőpénzre. Jogtalan előnyhöz jutnak a paraszolvenciát elváró, annak összegét előre megszabó, a magánbetegeit állami orvosi intézményekben vizsgáló és gyógyító orvosok stb. Az emberek nagy része sáros, ezért nem érzi úgy, hogy van erkölcs alapja a gyakorta országos botrányt is kiváltó korrupciós ügyek elítélésére. Sőt egy részük örül is, hogy a vezérek a nagy korrupciós ügyek miatt eltekintenek a kicsik kisded játékaitól. Az emberek nagy része a kormány médiákból alig értesül a nagy korrupciós ügyektől. Emellett a milliós korrupciós ügyeket ugyan még tudja is értelmezni, de a milliárdosokat aligha. Mindezek eredményeként a választók nagy része szemet huny a hatalom képviselőinek korrupciós ügyei felett.

A vezérkultusz mindig jelentős szerepet játszott a magyarok életében. Lásd a tatárok, a törökök, a labancok, a Habsburgok stb. elleni harcainkat. A hazát védő harcos, rendteremtő, az embereket korrumpáló, a demagógiát elfogadó, a jóságos atya szerepében tetszelgő vezetők rövid távon mindig nagyon népszerűek. Ezért az emberek csak végső elkeseredésükben fordulnak szembe a vezérekkel és vazallusaikkal.

Más tényezőkkel együtt ezekkel magyarázható, hogy a diktátori rendszert kiépítő Orbán érának máig jelentős szavazó bázisa van.

Juhász T. János