Újpest logó
Ma 2019. november 13. szerda, Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.

2018. március 29.

A korábbiaktól eltérően a katolikus egyház se körlevelet, se felhívást nem tett közzé, hogy híveit a választáson való részvételre buzdítsa. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egyes lelkészek ne hívnák fel a hívők figyelmét, hogy szavazzanak Orbánék jelöltjeire, ahogy ez történt a korábbiakban és hódmezővásárhelyi a polgármester-választás finisében. A püspöki kar magatartása helyeselhető lenne, ha azt tételezhetnénk fel róla, hogy ez az állam és az egyház szétválasztásának a következménye. Kilóg azonban a ló lába, ugyanis a választáson való részvételre való buzdítás szembe menne a kormánypártok érdekeivel, mivel ha sokan mennek el szavazni, ezzel megnő a kormányváltást akarók száma és aránya, ami megakadályozhatja a mai kormánypártok többségbe, illetve 2/3-os többségbe kerülését.

A fentiektől eltérően a református egyház januári közleményében a választáson való részvételre szólít fel. Direkt módon ugyan nem ösztönöz a kormánypártok jelöltjeire való szavazásra, indirekt módon azonban még is mellettük szól. Ugyanis a kormánypártokkal egybeesően arra figyelmeztet, hogy a választók ne felejtsék el, hogy a keresztyén értékeket Európában jelenleg is folyamatos támadások érik. Az evangélikusok is a választáson való részvételre hívják fel az emberek figyelmét. De külön kiemelik, hogy csak olyan jelöltet támogassanak, akik „…támogatják az egyház szolgálatát.”

Míg Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László államfők a választásokon való részvételre szólították fel az embereket, addig Áder János a Fidesz érdekeinek megfelelően meg sem mukkan.

Juhász T. János