Újpest logó
Ma 2019. november 13. szerda, Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.

2018. március 10.

A mindenkori hatalmon lévő pártoknak meg van a lehetőségük arra, hogy az ellenzéki pártoknál jóval több pénzt használhassanak önreklámozásra és egyes embercsoportok választásból való kizárására. Ezt a Horthy rendszerben etetéssel-itatással történő korrumpálással, illetve a mainál magasabb életkor, megszabott iskolai végzettség, egy helyen lakás, 10 éves magyar állampolgárság előírásával, 1938-ig vidéken a nyílt szavazással biztosították. Ezek eredményeként a két világháború között az uralkodó osztály pártjai mindig többségben, esetenként 2/3-os többségben voltak a parlamentben.

2010-, 2014- és 2018-ban a Fidesz-KDNP pártszövetség a hazug propaganda mellett a korrumpálás újabb és újabb lépéseivel próbálja befolyásolni a hiszékeny választókat. Ennek legismertebb módja a lakosság nagy részét érintő rezsicsökkentés. Ezt az elmúlt napokban Orbán Viktor a következőkkel egészítette ki: „A hazai földgáz és távhőfogyasztó családok 12-12 ezer forintot írhatnak jóvá rezsiszámlájukból, a szociális tüzelő támogatás keretét egymilliárddal megnövelik…” Mindezt azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban hidegre fordult időjárásunk.

Ez ugyan nem vitatható, de az sem, hogy az elmúlt években most volt legenyhébb a tél. Orbánék az elmúlt hetekben több esetben éltek előrehozott és extra béremeléssel, érintve ezekkel az egészségügyi szakdolgozókat, a fogorvosokat, a katonaság legénységi állományát. A nyugdíjasok korrumpálásáról sem feledkeztek meg különös tekintettel arra, hogy a szavazati joggal rendelkezők közül minden 3-4. közülük kerül ki. Eddig a nyugdíjasok csak évvégén kaptak 10-10 ezer forintos Erzsébet utalványt, most azonban választások előtt is. Ezt helyenként a fideszes polgármesterek évente egyszer, most választások előtt még egyszer kiegészítik egy-kétezer forintos tartós élelmiszer csomaggal. Lásd például az újpesti polgármestert. E juttatások forrása a központi, illetve a polgármesteri költségvetés, tehát a korrumpálás anyagi fedezetéül az adózók befizetései szolgálnak. Az azonban még nem ismert, hogy a családonkénti 12 ezer forintos rezsicsökkentést ki állja: a központi költségvetés, vagy a szolgáltatók.

Szavakban ugyan minden választójogú polgár a szavazó urnához járulhat, az azonban megkülönböztető akadályozó tényező, hogy a külföldre kiment, de az állampolgárságukat megtartó dolgozók csak személyesen lakóhelyüktől 1-2 száz kilométeren lévő szavazóhelyiségekben adhatják le voksukat. A határainkon kívül élő a magyar állampolgárságot az utóbbi években elnyertek pedig levélben is szavazhatnak. A különbség oka az, hogy az előbbiek, a hazájukból távozni kényszerültek közül kisebb arányban szavaznának a Fideszre, mint az új magyar állampolgárságúak közül, akik nem ismervén a magyarországi helyzetet, az orbáni hazug propaganda hatására a Fideszre adják szavazataikat.

A Horthy és az Orbán éra összehasonlítása alapján arra a következtetésre jutunk, hogy a mai választási rendszerünk több vonatkozásban is még antidemokratikusabb, mint a két világháború közötti.

Juhász T. János