Újpest logó
Ma 2019. december 11. szerda, Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

2018. január 25.

Kérdés: „A Fidesz mint párt megszűnt létezni – nyilatkozta egy évvelezelőtt. Akkor hogyan működnek?

Bod Péter Ákos válasza: „A klasszikus pártnak van testülete, kutató bázisa, programalkotó csoportja, ifjúsági szervezete, és lehet tudni, hogy milyen értéket képvisel. Ilyen értelemben a Fidesz nem párt, nincsenek döntéshozó testületei, a frakció nem alkot stratégiát, még csak nem is kontrolál, csak követi egy nagyon szűk kör gyorsan változó igényeit. Egy pártnak, pláne ha tömegpárt, rengeteg támogatója, híve van, akiknek számít a véleménye, nem pedig felülről kapnak ukázt, hogy mit kell gondolniuk. Amikor miniszter voltam akkor a pártom döntéshozóival sokat kellet vitatkoznom, érvelnem, néha konfliktuson is átestünk. Mert volt véleményünk.”

Orbánék „Könnyedén kihagyták az egyeztetéseket, a jogot hatalmi eszköznek tekintették. Pedig a jogi végzettségű miniszterelnöknek tudnia kell, hogy a jogállam nem más, mint a jog által való kormányzás. 2010 után két ok miatt lépett szintet ez a hibás felfogás. Egyrészt összeomlott a másik politikai oldal, így túl nagy hatalom pottyant a kormánypárt ölébe. A másik ok a világgazdasági válság.”

A tízes évek végén kezdődött világgazdasági válságból Nyugat-Európa a kialakult értékrendjére támaszkodva megindult a kilábalás útján, ahogy ez történt a két világháború után is. Ettől eltérően „Orbánék haveri kapitalizmusa egyre kevésbé illeszkedik ebbe az értékrendbe. A most regnáló rendszer egy réteg számára akárha azt is üzenheti, hogy Európán kívül is van élet, de az országnak biztosan nincs.”

Bod Péter Ákos: közgazdász, az Antall kormányban ipari és kereskedelmi miniszter, majd az MNB elnöke, most a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

A fenti írás forrása: Népszava, 2018. február 24: Orbán megkopott a 29 év alatt.

Juhász T. János