Újpest logó
Ma 2019. december 11. szerda, Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

2018. február 4.

Ahogy közeledik április 8-a, a választások napja, egyre csak nő a képviselőjelöltek száma. Közülük többen azzal sem törődnek, hogy reménykedhetnek-e a győzelemben. Az esélytelenek egy része fel sem fogja, vagy nem törődik vele, hogy ezzel akarva akaratlanul a nemzetpusztító illiberális, más szóval antidemokratikus, illetve a diktatúra irányába menetelő rendszer fennmaradását segítik elő. Ezt meggondolva kellett volna kiindulnia Lévai Katalin egykori szocialista miniszternek, Európai Parlamenti képviselőnek, aki az MSZP-ből disszidálva 2017. szeptember 20-án a nyugdíjasokat megcélozva „Lendülettel Magyarországért”  néven új pártot alakított. A napokban újabb lépésre szánta el magát. Bejelentette, hogy a zuglói választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként indul elsősorban a nagyszámú nyugdíjasok szavazatainak reményében.  Ez a lépés helyessége és realitása megkérdőjelezhető, mivel ott a szocialista Tóth Csaba az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként nála jóval esélyesebb, már csak azért is, mert 2014-ben a Fidesz jelöltjét legyőzve került be a parlamentbe.

Lévai lépésének helyessége azért is megkérdőjelezhető, mert akarva-akaratlanul többségében nem a Fidesztől hódít el szavazókat, hanem az MSZP – Párbeszéd együttestől. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a problémára, hogy önjelöltségével a szocialistáknak akar-e pofont adni, a válasz elől kitérve nem adott tagadó választ, csak annyit, hogy a nyugdíjasok érdekeit kívánja szolgálni. Ezzel szemben Tóth Zoltán ott és akkor egyértelműen válaszolt: nem az LMP ellen akar fellépni képviselőjelöltségével, hanem a mai kormány leváltását akarja elősegíteni.

A föntiek alapján a következő kérdések fogalmazódnak meg bennem: Lévai Katalin ki ellen akar indulni a képviselő választáson? Játszik-e, illetve mennyiben szerepet lépésében az egyéni karrier? Az MSZP-t kívánja-e büntetni, mert minisztersége és EP képviselőségének lejárta után nem kapott a újabb komolyabb megbízatást?

Juhász T. János