Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

2017. január 13.

A 13. havi nyugdíj bevezetésének gondolata a 2002-es országgyűlési kampány idején született. Az ötlet az MSZP és az SZDSZ miniszterelnök jelölt, Medgyessy Péter nevéhez kapcsolható, aki 2003-tól ígéretet is tett annak bevezetésére. A szándék nagyon dicséretes volt, amennyiben a nehéz körülmények között élő nyugdíjasokon akart segíteni. A gond csak az, hogy nem voltak meg annak a pénzügyi feltételei. Ennek ellenére az ősz folyamán törvényjavaslat készült annak bevezetéséről. A javaslatból a következő év februárjában a kormánypárti képviselők szavazatával törvény lett. Az ellenzéki pártok - a Fidesz és az MDF – képviselői vagy nem szavazták meg, vagy be sem mentek az ülésterembe azzal az indoklással, hogy az „…hátrányosan érinti az egyházi tulajdonú a szociális intézményeket.” A törvényt nem szavazta meg Semjén Zsolt, Harrach Péter, Szászfalvi László, Rogán Antal, Fónagy János, Németh Zsolt, Répássy Róbert, Tállai András, Farkas Flórián. Igazolatlanul maradt távol Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, Deutsch Tamás és Domokos László.      

A 2006-os választási kampány idején a Fidesz 180 fokos fordulattal a következő évtől kezdődően ígéretet tett a 14. havi nyugdíj bevezetésére. A törvényjavaslatot Áder, Pokorni, Harrach, Varga, Kövér és Mátrai Márta terjesztették be, de a két utolsó aláírása nélkül. Orbán neve ugyan nem szerepel az előterjesztők között, de ismerve a fideszes döntési mechanizmust, az ő egyetértése nélkül nem került volna országgyűlés elé a javaslat. 2006 és 2008 között mindenki megkapta a 13. havi nyugdíját, de a 2008-ban kezdődő pénzügyi-gazdasági világválság és a Medgyessy és Gyurcsány kormányok megalapozatlan gazdaságpolitikája miatt a gazdasági csőd felé közeledtünk, ezért a következő évtől kezdődően szűkítették az igényjogosultak számát és 80 ezer forintban maximálták annak nagyságát. 2009 márciusában újból szűkítés következett. Majd a Bajnai kormány idején a gazdasági összeomlást megakadályozandó meg is szűnt. Helyette nyugdíj prémiumról döntöttek, amelynek nagysága maximum 80 ezer forint, ha a GDP évi több mint 3,5 %-kal nő és ha az államháztartás hiánycélja is teljesül.

A Fidesz ma úton útfélen azzal dicsekszik, hogy az Orbán kormány kifizeti a 13. havi nyugdíjat. Ez részben igaz, részben nem. Annyiban igaz, hogy a 2011-2016 közötti években a nyugdíjemelés évi szinten néhány százalékkal meghaladja a KSH által számított inflációt. De ha a 80 ezer forintos nyugdíjasok hat évi tényleges kifizetését nézzük és azt, hogy mennyit kaptak volna a nyugdíjasok a 6 év során a 13. havi alapján, akkor a végeredmény a következő: csak 271 040-et kaptak meg a 480 ezer forint helyett. Másrészt arról is megfeledkeznek a kormány képviselői, hogy koruk és egészségi állapotuk miatt a nyugdíjas kosárba tartozó árucikkeknél jóval nagyobb az áremelkedés, mint más társadalmi rétegek esetén. Gondoljunk a piaci, a bolti élelmiszerek, háztartási szerek, a gyógyszerek árának emelkedésére. A legtöbb gyógyszert a nyugdíjasok szedik, s azok áremelkedése az átlagot jelentősen meghaladja. Például az egyik altató gyógyszer 2010-ben csak 1200 forintba került, ma ennek több mint kétszeresébe.

Juhász T. János