2016. május 3.

A demokratikusan gondolkodó és cselekvő politikusoknak nincs okuk félni a néptől. Csak akkor, ha a diktatúrára törekvő demagóg politikusok és lakájaik hazugságokkal és karaktergyilkosságokkal félrevezetik az embereket. Ez azonban csak átmeneti, a többség saját tapasztalatai alapján előbb-utóbb rájön az igazságra. Más a helyzet az illiberális politikusokkal – nálunk a fideszesek és a kereszténydemokraták – akik két dolog miatt is félnek a néptől: a demokráciát korlátozó lépéseik és a korrupciós ügyekben való érintettségük okán. Ezt újabb és újabb a demokráciát szűkítő intézkedésekkel próbálják ellensúlyozni.

Az utóbbi hetekben nagy vihart váltott ki a CEU – Közép-Európai Egyetem – és a külföldi adományokat is igénybe vevő civilszervezeteket korlátozó törvény elfogadása. A CEU ellenes törvény lényege: szüntessék meg az ott szerzett diplomák USA-beli érvényességét; a fenntartó alapítvány Amerikában is hozzon létre egy egyetemet; az Európai Unión kívül érkező tanárok csak a magyar állam jóváhagyásával oktathassanak; az egyetem működését eddig a magyar és a new-yorki kormányok közötti szerződés szabta meg, ehelyett Orbánék az USA-val való szerződést szabták az engedélyezés feltételéül.

A törvény rendeltetése a jól képzett és demokratikusan gondolkodó diplomások számnövekedésének akadályozása és az egyetemet anyagilag is támogató Soros György lejáratása. Az Európai Néppárt család, amelynek a Fidesz is tagja és az Európai Tanács a törvény módosítását, illetve visszavonását kérte. De hogy ebből mi lesz, előre nem tudni. Az előzmények nem biztatóak. Tavaly ugyanis hat amerikai, angol és francia felsőfokú intézményt zártak be hazánkban.

A civilszervezetektől is tartanak Orbánék, főleg azoktól, amelyek külföldi adományokat is igénybe vesznek. A most elfogadott törvény kimondja, regisztrálni kell azokat, amelyek több mint 7,2 millió külföldi adományt fogadnak el. Ezt 15 napon belül jelenteniük kell a bíróságon. Ha ezt elmulasztják, akkor megbírságolják, vagy feloszlatják azokat és csak 5 év multán alakulhatnak újjá. Orbánék félnek a külföldről támogatott civilszervezetektől, mert ezeket nehezebb államilag befolyásolni. Az Európai Néppárt és az Európa Tanács a törvény módosítására, illetve felfüggesztésére kérték Orbán Viktort. A miniszterelnök mindkét kérdés teljesítésére szóbeli ígéretet tett, de hogy betartja-e a szavát arra semmilyen garancia nincs. Annak ellenére sem, hogy jelenleg Trócsányi László kapta feladatul a két törvény véleményezését. Hogy visszavonják-e illetve módosítják-e azokat, előre nem lehet megtippelni sem. Az azonban elgondolkodtató dolog, hogy itthon folytatódik a Brüsszel elleni propaganda hadjárat, rákényszerítve erre még az ellenzéki médiákat is.

A fideszesek félnek a népakarattól. Bizonyítja ezt az is, hogy a több tucat népszavazási kezdeményezésből csak néhányat hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság – NVB. Az egyiket 2016 őszén, ami azonban a Fidesz kezdeményezése volt, amellyel szentesíteni akarták a kvóta szerinti migránsok betelepítésének elutasítását. Ez azonban az ellenzéki pártok ellenkampánya és a választók közönyössége miatt érvénytelenül zárult. Tegnap 10 népszavazási javaslatból is csak egyet – a korrupciós bűncselekmények büntethetőségi idejének növeléséről - fogadtak el - A NVB az ellenzéki kezdeményezéseket formai és törvényességi okokra hivatkozva szokta elutasítani. Más esetben – lásd az MSZP vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezést – leadását verőlegények segítségével akadályozták meg. Bár még egy évvel vagyunk a következő választások előtt a fideszes Gulyás Gergely bejelentette, hogy extrém esetek kivételével a választások előtt már nem lesznek népszavazások. Félnek az újabb pofontól.

Orbán Viktor a 2010-es választások előtt egymillió új munkahelyet ígért. Az emberek nagyobb része a megélhetést biztosító munkahelyekre gondolt. Orbán csak sok százezer új munkahelyről teremtésével dicsekszik. Az így összeeszkábált adatokban azonban benne vannak a sok esetben teljesen értelmetlen munkát végző közmunkások, a külföldön munkát vállalók egy része, a részmunkaidőben dolgozók, a munkát vállaló diákok – számuk 150-200 ezer között váltakozik. Ezek összlétszáma mintegy 600 százezer, akik egyébként korábban nem szerepeltek a hivatalos statisztikai adatokban. Ezek részletezésétől Orbán eltekint, és 700-800 ezer általa teremtett új munkahelyről beszél, a valóságban azonban ez a szám csak 100-200 ezer között van. Fél bevallani, hogy az egymilliós új munkahely teremtése illuzórikus, ezért tücsköt-bogarat beszámíttat az új munkahelyek számát bizonyítandó.

Juhász T. János