Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

2017. április 29.

Orbán Viktor a liberális demokrácia egyes elemeinek sikertelenségeiből kiindulva és a hatalom mindenáron történő megtartása érdekében a kezébe kaparintott politikai rendszert illiberális útra terelte. Az első lépéseket már 2010-ben megtette, de erről először csak 2014 nyarán Tusnádfürdőn tájékoztatta az embereket. Értelmezése szerint az illiberális demokráciák nem liberálisok, nem nyugati típusúak, s „talán nem is demokráciák.” Az illiberális demokráciáról ugyancsak sajátos elképzelései vannak. Erről szót ejtett a múlt heti brüsszeli tanácskozáson is. Eszerint minden politikai rendszer illiberális, amelyben nincs egyetlen liberális párt sem. Példaként Kínát, Indiát, Szingapurt, Oroszországot hozta fel, amelyek az utóbbi időben jelentős gazdasági fejlődésen mentek keresztül. Arról azonban egy szót sem szólt, hogy ezekben az országokban az emberi és a demokratikus politikai jogok csak nagyon korlátozottan érvényesülnek. A liberális demokrata eszmék helyett, legalább is szavakban a keresztény tanokat, a szabadságot és az emberi jogokat favorizálja.

Mi is az illiberális, vagy konzervatív politikai rendszer lényege? Az irányítottság, a részlegesség, az alacsony intenzitás, a demokratikus elemek elsorvasztása. Olyan kormányzati rendszer, amelyben vannak ugyan választások, de az átlag állampolgár a kormányzati tevékenység elemeinek döntő többségét a polgári szabadságjogok nagy fokú korlátozottsága miatt nem ismerheti meg. Ezt többek között a különböző fontosabb adatok 10-20-30 évre történő titkosításával érik el. Az illiberális demokrácia egyik jellemzője, a „fékek és ellensúlyok” rendszerének, a hatalmi ágak – törvényhozói: országgyűlés, végrehajtói: kormány, igazságszolgáltató: bírói - szétválasztásának hiánya, illetve a végrehajtó hatalom és az élén álló vezér szerepének elsődlegessége, a civil társadalmi ellenőrzés gyengesége. Az illiberális politikai rendszer, amelyben a kormány a választók akaratának kielégítéséről beszél, de valójában a politikai vazallusok és fontosabb gazdasági szereplők – Magyarország esetében a mesterségesen létrehozott új burzsoázia és nagybirtokos réteg – érdekeit és akaratát tartja mindenek fölöttinek, de teljesen figyelmen kívül hagyja az ellenzékre szavazók érdekeit, akaratát, szándékait. Az illiberális politikai hatalom az így kialakított centrális erőtérben zavartalanabbul és hatékonyabban működhet az irányítóinak érdekében.

Orbán Viktor illiberálisnak nevez minden hatalmat, amelyben nem képviselteti magát a Liberális Párt. Ezzel a választókba azt a tévhitet szeretné beplántálni, hogy a liberálisok kivételével mindegy melyik pártra szavaznak, mindegyik illiberális. Feltehetően abban reménykedik, hogy az ingadozók és az eddig pártot nem választók többsége a legismertebb illliberális pártra, a Fideszre adja voksát.

Juhász T. János