2017. február 8.

Január végére a vagyonnyilatkozatra kötelezett országgyűlési képviselők és egyéb politikusok mindegyike leadta nyilatkozatát. Mindezek nyilvánosságra is kerültek. Ebből értesültünk arról, hogy az érintettek között óriási különbségek vannak. A többség ugyan az összlakosság átlaga felett teljesített, de van olyan is, akinek csak 1,5 háza van és a feleségével közös bankszámlájukon 742 ezer forint. Úgy tűnik, hogy a politikus rálépett az elnyomorodás útjára. Erre egyrészt abból következtethetünk, hogy két évvel korábban még ötmillió forint megtakarítással dicsekedhettek, másrészt pedig jelenleg ötmillió adósságuk is van. Szerencséjére ma már nincs adósok börtöne, így nem fenyegeti az a veszély, hogy oda kerüljön. Elnyomorodásukra abból is következtethetünk, hogy jelenlegi bankbetétjük alig haladja meg az átlagos magyar állampolgár - az OTP elnökétől a hajléktalanokig – megtakarításainak alig több mint 1/3-át.

Nem csoda hát, hogy még egy autója sincs eltérően politikus társai nagy részétől, akik legalább egy Trabanttal rendelkeznek. Persze nem is kell neki saját gépkocsi, hiszen mi magyarok jó szívvel kölcsönzünk neki egy modernebbet és biztonságosabbat. Ma már hazánkban a családok nagy részének van számítógépe. Neki az sincs. A rossz nyelvek szerint nem is strapálta magát, hogy megtanulja annak kezelését. Végső soron meg is értem őt, hisz annyi szakember áll rendelkezésére, amennyit szeme-szája megkíván. Politikai funkciói mellett egyben családfő is. Családjában érdekes eltérések vannak. Míg neki alig van vagyona, addig az összcsalád milliárdokkal rendelkezik. Gondolom kitalálták már, hogy kiről van szó: szeretett pártunk szeretett vezéréről, szeretett kormányunk szeretett elnökéről.

Szégyen gyalázat ránk nézve, hogy bár „Magyarország jobban teljesít”, „Magyarország erősödik”, egyre jobban élünk, különös tekintettel a nyugdíjasokra, miniszterelnökünk mégis az elszegényedés útjára lépett. Le kellene törölni ezt a szégyenfoltot. Javaslom ezért, hogy szervezzünk számára egy országos gyűjtési akciót. No nem a 4 millió „koldúsra” gondolok, hanem a többiekre, az egyre jobban élőkre. Én az utcán fagyoskodó hajléktalanomnak havonta adok egy-kétszáz forintot. Még egy tízesem lenne a miniszterelnök számára. És ha mindenki követné példámat az közel 60 millió forint vissza nem térítendő segélyt jelentene a miniszterelnökünknek. Így legalább anyagilag függetleníthetné magát a több milliárddal rendelkező családjától.

Juhász T. János