Újpest logó
Ma 2019. december 14. szombat, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.

2017. január 4.

Áder János államelnök megtartotta szokásos újévi köszöntőjét. Ennek keretén belül szépen szóló kívánalomként fogalmazta meg, hogy „2017 hozzon békét, nyugalmat, megértést és egymás iránti tiszteletet.” Arra azonban nem utalt, hogy ezeket országon belülre, vagy nemzetközi viszonylatra is értelmezte-e. Arról is hallgatott, hogy mindezek elsődleges megsértői Orbán Viktor és mamalukjai és egyéb hívei. Arról sem szólt, hogy az ellenségkeresés Orbán Viktor nevéhez fűződik. Ezért nem lehet tudni, hogy az elhangzott kívánság lista önkritika, az össztársadalom bírálata, vagy csak demagógia.

Az államelnök az 1867-es kiegyezésre és annak pozitív következményeire hívta fel figyelmünket. Mindenekelőtt arra, hogy ez a közel félévszázad a nyugatos polgárosodásunk fénykora. Ezt jól mutatja az, hogy fővárosunk ebben a periódusban többet fejlődött, mint előtte évszázadokon át; mai vasúthálózatunk többsége ekkor jött létre; meggyorsult iparunk és kereskedelmünk fejlődése is. Arról persze nem szólt egy szót sem, hogy ebben domináns szerepe volt a nyugati, pontosabban a német és a zsidó tőkének. Bár igaza van abban, hogy megindult a mezőgazdaság fejlődése is, a fatengelyes világból elindultunk a vastengelyes felé, itt-ott megjelentek a gépek, modern munkamódszerek, de igazi fellendülés csak az 1960-as évek második felében vette kezdetét.

Elgondolkodtató az is, hogy a nyugati polgárosodás elemei között nem említi a polgári demokrácia egyes elemeinek - a polgári demokratikus gondolkodásmód, a polgári szabadságjogok, a polgári politikai rendszer - átvételét. A hallgatás feltételezhető oka az lehet, hogy míg a rendszerváltó pártok többsége mindezeket célul tűzte ki, a Fidesz azonban korlátozza azokat, sőt sok esetben visszatér a rendszerváltás előtti gyakorlathoz. Nem lehet véletlen az sem, hogy az 1956-os forradalomról szólva annak csak az egyik célját, a nemzeti függetlenséget említi meg. A diktatúra megszüntetéséről, a demokratikus politikai gondolkodás, a demokratikus szabadságjogok és a demokratikus politikai rendszer megteremtéséről egy szót sem szólt. A miniszterelnök hatása, illetve a neki való megfelelési szándék következménye lehet, hogy a 2016-os sikereink között csak sport, tudományos és kulturális eredményeinkről szólt, de gazdasági életünkről hallgatott. Vagy talán nincs miről beszélni?

Juhász T. János