2016. december 26.

Áder János mandátuma 2017 májusában lejár. Néhány parlamenti párt részéről elkezdődött a jelöltállító tevékenység. A Fidesz, pontosabban Orbán Viktor is munkához látott. Az elmúlt hetek sajtóhírei szerint Áder mellett más fideszes jelölt neve is felvetődött, mivel nem mindig úgy táncolt, ahogy Orbán fütyült. Ugyanis néhány törvényjavaslatot visszaküldött az országgyűlésnek, illetve elküldte az Alkotmánybírósághoz. Végül is a két elnök között nem került sor kenyértörésre, ugyanis az elnökség Orbán akaratának megfelelően Áder mellett tette le voksát. Ő azonban válaszát a két ünnep közötti napokra ígérte.

Orbán brüsszeli nyilatkozatában szólt az elnökjelölési folyamatokról, ami alapján arra következtethetünk, hogy a Fideszben nincs jelentős szerepe a pártdemokráciának. A jelölt állításról a következőket mondta: „…van itt egy döntési folyamat, ebben nekem van szerepem, de ezt nem személyes természetű dolognak tartom, hanem kötelezettségnek, mert egy demokráciát valamilyen rendszerben működtetni kell.” majd így folytatta: „…nincs senki, aki a köztársasági elnököt kijelölhetné, őt a népakarata fogja megbízással ellátni, a nép akaratát pedig a parlament képviseli.”

A fenti mondatok szépen hangzanak, bár nem sok van igazság bennük. Kevés közük van a demokratikus döntési folyamatokhoz, a demokratikus irányítási rendszerhez. A Fideszben is és az Orbán kormányban is érvényesül ugyan a többségi döntés elve, amennyiben a különböző döntések a többség gombnyomásával, illetve szavazatával születnek meg. Az előterjesztések döntő többsége azonban közvetlenül, vagy közvetve Orbán akaratának megfelelően fogalmazódik meg. Ezt úgy biztosítja, hogy a pártelnökség mellett majdnem minden országos pártszervnek elnöke, legalább is tagja. Meghatározó szerepe van a Fidesz Alapszabályának, Elvi Nyilatkozatának, Programjának, rövid és hosszú távú terveinek kidolgozásában és elfogadásában, a polgármester-, az önkormányzati, országgyűlési és uniós parlamenti képviselőjelöltek kiválasztásában. Ő tesz javaslatot a Fidesz kampányfőnökére, az országgyűlési és uniós parlamenti frakciók vezetőire. Részt vesz a párt vagyongazdálkodásának és pénzügyeinek ellenőrzésében.

A Fideszben a vezetés, az irányítás, a döntési folyamatok kézi vezényléssel történnek Orbán érdekeinek, akaratának és döntési javaslatainak megfelelően, mint ahol nem a pártnak van vezetője, hanem a vezetőnek van pártja. Ebből következik az, hogy a köztársasági elnökjelölt kiválasztásában a Fidesz tagjainak, szavazóinak és a népnek a szerepe csak formális Orbáné mögött.