Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

2016. október 8-án a Mediaworks, mint tulajdonos bejelentette a Népszabadság felfüggesztését, gyakorlatilag megszüntetését. A kormány képviselői szerint az újság megszüntetésének okai anyagi gondokban keresendők. Az elsődleges tényező azonban az, hogy a Népszabadság mindig kritikus szemmel vizsgálta és tette közzé a kormány antidemokratikus lépéseit, illetve a fideszes vezetők és vazallusok korrupciós tevékenységét. Az újság megszüntetése nemcsak hazai tiltakozást, hanem a külföldiek megütközését is kiváltotta.

Martin Schulz Európai Parlament elnöke: „ A Népszabadság hirtelen bezáratása aggaztó precedenst teremt.”

Gienna Pitella EP frakcióvezetője: „Magyarországon ma veszélyben van a sajtószabadság.” A Népszabadság megszüntetésének okai a korrupciók feltárásában keresendők.

Dunja Mijalovic az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője: A demokráciában „…meg kell hallgatni az eltérő kritikus hangokat. Ezek a hangok eltűnőben vannak Magyarországon, s ezt rendkívül veszélynek tartom.

A szlovákiai magyar média képviselői: „…elfogadhatatlannak tartunk bármilyen szerkesztőséggel…szembeni fellépést, amely kimeríti sajtószabadság elleni támadás fogalmát.” A Népszabadság megszüntetése a demokratikus berendezését áshatja alá:”

A varsói Gazeta Wyborcza szerkesztősége: „Tiltakozunk a magyarországi sajtószabadság csorbítása ellen. A…bíráló média elnémítása a nem demokratikus rezsimek jellemzője.”

Adevarul, Bukarest: Népszabadság feltárta Rogán Antal és Matolcsy György számos korrupciós ügyét.

Markó Béla az RMDSZ szenátora, volt elnöke: Ahogy a tulajdonos „…a Népszabadság ügyét kezelte, egyértelművé teszi, hogy itt olyan hóhér végzi a munkáját, akinek annyi bátorsága sincs, hogy szembe nézzen áldozatával.” Ez a sajtószabadság és a demokrácia megsértése.

Der Standard, Bécs: A Népszabadság leállítása sír szélére juttatta Magyarországon a sajtószabadságot.

Open Demokrácy: „A Népszabadság felfüggesztése. - A nap, amikor elárulták 1956 eszméit.”

The Guardian, London: A magyar demokrácia halálos veszélyben van.”

Dilema Veche, Bukarest: A Népszabadság megszüntetéséről: „Fennáll a gyanú, hogy a lapot politikai utasításra hallgattatták el. Az újság eltűnése … Orbán Viktor miniszterelnöknek kedvez.”

FAZ, Frankfurt: A Népszabadság megszüntetésének módja hasonlít a fehéroroszországi és az oroszországi sajtókorlátozásokhoz.

Kommerszant Vlasztyi, Moszkva: A Népszabadság kritikusan elemezte Orbán Viktor tevékenységét, ezért sokan nem fogadták el,hogy a megszüntetés elsődleges oka az anyagi gondokban keresendők.

Mike C. Toer, Washington: A Népszabadság megszüntetése „…csapást jelent a magyar média pluralizmusra. Arra kérik a magyar kormányt, hogy biztosítsa a sajtószabadságot.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke: „Nagyon-nagyon aggaszt a legnagyobb ellenzéki lap bezárása, meg az is, ahogyan az lezajlott.” Ez nemcsak gazdasági döntés, hanem Orbán Viktor áll mögötte.

The Washington Post: „…megszűnt az utolsó médiumok egyike, amely hajlandó volt beszámolni a korrupcióról, s kihívást jelentett a hatalommal visszaélő Orbán úr számára.”

Der Standard, Bécs: „…elesett a magyar sajtószabadság egy újabb bástyája. A … cél egyértelmű: aa közvélemény ne tegyen fel többé érzékeny kérdéseket, egyúttal nem kell tudnia a kényelmetlen valóságról.” Olyan rendszer kell, ahol „…nincs érzékelhető ellenállás és mindenki egyetért a kormány akaratával.”

A német és a francia alkotmánytanács elnökei: Európában széteshet a demokrácia, megsemmisülhet a jogállam, különösen Magyarországon.

Collen Belli, USA budapesti nagykövete: „Ez volt az egyik legnagyobb ellenzéki napilap. A felfüggesztésnek tágabb hatásai lehetnek, emiatt aggódunk. És emiatt is, hogy az állami médiapiac egyre jobban összeszűkül.”

Robert Herman, Washington: „Az EU-nak és az USA-nak el kell ítélnie ezt a sajtó elleni támadást.”

A kormány képviselői szerint a Népszabadság megszüntetésének okai az újság anyagi gondjai miatt következtek be. A valóság az elsődleges oka pedig az, hogy a Népszabadság mindig kritikus szemmel vizsgálta meg a kormány antidemokratikus lépéseit és a fideszes vezetők, vazallusok korrupciós tevékenységét.

Forrás: LAPZÁRTA A NÉPSZABADSÁG-SZTORI- Szerkesztők: Miklós Gábor, N. Kósa Judit, Kelen Károly.