Újpest logó
Ma 2019. december 11. szerda, Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Orbán Viktor életében az egyházakhoz és a valláshoz való viszony 3 periódusra osztlik. Az első a megkeresztelésétől a szülők párttagságáig, illetve az úttörő mozgalomig tartott. A második a nyíltan vállalt ateista szakasz az úttörő mozgalommal kezdődöttl és a 90-es évek közepéig tartott. Ekkorra érik meg benne a hatalom megszerzésének vágya. Ehhez azonban a Fidesz szavazók száma akkor még kevés volt. Ekkor dönthettek arról, hogy fittyet hányva a liberalizmusnak és az ateizmusnak az MDF-ből kiábrándult jobboldali és jórészt vallásos embereket és az egyházakat próbálják megnyerni. Orbán felesége kívánalmának engedve az egyházak jó indulatában bízva a polgári esküvőjük után 10 évvel megrendezték az egyházit is, a gyerekeiket pedig utólag is megkereszteltették. Hogy Orbán Viktor valóban hívő lett-e, vagy sem, nem tudni. Az azonban elgondolkodtató tény, hogy a hatalom megszerzésének célkitűzése és a vallásos tömegek és az egyházak felé fordulás időben közel került egymáshoz.

Az orbáni taktika beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hisz több egyház is örömmel üdvözölte hatalomra kerülését. Sőt egyes egyházi személyiségek a választási kampányok idején még a szszékről is a Fideszre, a KDNP-re történő szavazásra ösztönözték a hívőket. Megjegyezem még, hogy a kormány által támogatott, sőt a megtűrt egyházak nagy része is nemcsak hallgat annak népellenes politikájáról, hanem támogatja is azt.

Koránt sem állítanám, hogy igazam lesz, de Orbán egyházpolitikája a múlt század 30-as éveit juttatja eszembe. Hermann Rauschning: „Hitler bizalmasa voltam” című könyvéből Hitler egyházpolitikájával kapcsolatosan idézzünk néhány gondolatot. A führer szerint „az egyházak napról-napra talajt veszítenek.” „A papoknak maguknak kell megásni sírjukat. Maguk fogják nekünk eladni jó istenkéjüket. Hogy megtarthassák tisztségüket és nyomorúságos kenyerüket, mindenbe bele fognak egyezni.” Hitler ugyan az egyházak megszüntetését nem tervezte, de szerinte azok csak addig maradhatnak, amíg a hitleri hatalom érdekeit szolgálják, s ennek megfelelően tervezte megreformálásukat is. De ha ellenállnának, nem hagyja, hogy mártír legyen belőlük. „nevetségessé és megvetendővé teszem őket.” „Kezeskedem róla, hogyha akarom, pár év alatt megsemmisítem az egyházat, annyira odvas, törékeny és hazug az egész masina.”

Juhász T. János