Újpest logó
Ma 2019. december 10. kedd, Judit, Loretta napja van. Holnap Árpád napja lesz.

 2016. november 3.

Orbán Viktor október 28-i interjújában bejelentette: nem számít azzal, hogy a Jobbik megszavazza a kvótaellenes alaptörvény módosítását. Ugyanis Vonáék az igent attól teszik függővé, hogy a kormány megszünteti-e a külföldiek számára létrehozott letelepedési kötvényt, vagy sem. A jobbikosok követelése azonban nem elvi alapon született, hanem gyakorlati megfontolás alapján: a kormányzó pártok lejáratása és a kiábrándultak megnyerése céljából. Megjegyezte még a miniszterelnök, hogy Vonáéknak „tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni és nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül.”

Néhány megjegyzés Orbán utóbbi mondatához. A népszavazás nem arról szólt,hogy legyen-e alkotmány módosítás avagy sem, hanem arról, hogy a migránsok letelepedhetnek-e hazánkban, vagy nem. Igaz, hogy a népszavazáson közel 3,3 millió ember a pártvezér akarata szerint voksolt, de közöttük figyelemre méltó volt azok száma, akik egyrészt csak az orbáni hazug propaganda hatására szavaztak a migránsok betelepítése ellen. Másrészt ezek egy része biztos, hogy nem akar újabb alaptörvény módosítást.

Orbán vagy matematikai antitalentum, vagy tudatosan eltekint attól, hogy október 2-án 4 910 401 választó nem ment el szavazni, mert nem helyesli Orbán migráns ellenes politikáját, vagy egyáltalán a kormány politikáját. Nem szeretném a sokak által szélsőséges jobboldalinak titulált Jobbikot védeni a 3,3 millió ember ugráltatásáért, de kérdem én, hogy milyen alapon merészel a kormányelnök az ő akaratát nem támogató 4,9 millió ember akaratát figyelmen kívül hagyva, ennyi embert ugráltatva alaptörvényt módosítani. Nagy elánnal szidalmazza Vona Gábort a letelepedési kötvények megszüntetésének követelése miatt, végül mégis beadja a derekát mondván „Nincs szükség az államadósság külső finanszírozására, így a letelepedési kötvény megszűnhet.” Ha Orbán teljesíti a jobbikos feltételt, akkor egy újabb megérdemelt pofont könyvelhet el magának a fideszes vezér.

Juhász T. János