2016 október 9.

Október 2-ára Orbán Viktor kierőszakolta a világ egyik legdrágább, legértelmetlenebb és egyben érvénytelen és eredménytelen népszavazását. A fideszes, illetve kormánypropaganda és a szavazás lebonyolítása mintegy 15 milliárd forintjába került az adózóknak. Az eredmény Orbánék számára siralmas lett. A választójogúak alig 40 százaléka adta le voksát, többiek bojkottálták a szavazást. A rendszeresen otthon maradók mellett jelentős azok száma is, akik a demokratikus pártok többségével egyet értve tudatos politikai megfontolásból nem vett részt az orbáni népszavazási cirkuszban. Orbán Viktor a vereség: az érvénytelen és eredménytelen szavazás ellenére, azt győzelemnek kikiáltotta ki ésaz alaptörvényújabb módosítását jelentette be.

Orbán Viktor instrukcióinak megfelelően Trócsányi László igazságügyi miniszter (volt tanszékvezető egyetemi tanár, alkotmánybíró, párizsi nagykövet) a következőképpen kommentálta az alaptörvény módosításának előkészítését: „Érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezést és az államformát.” Az EU híveinek megnyugtatására teszi hozzá, hogy „Eurokonform változtatás készül, akormány ugyan is fontosnak tartja uniós tagságunkat.” Hogy ezekből az elképzelésekből mi valósul meg, nem tudjuk, de rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azokat. A miniszter mondatai nehezen értelmezhetőek, már csak azért is, mert egyes megjegyzései a szószátyárkodást juttatják eszünkbe. Erre következtethetünk abból, hogyszerinte az alkotmány módosítás érinti a lakosságot is és a népességet is. Ez így igaz is lehetne, a gond csak az,hogy a két szó gyakorlatilag egy fogalmat takar. Ennek bizonyítására lapozzuk fel az értelmező szótárt, ami szerint „…a lakosság valamely terület, település lakosainak összessége.” A népesség pedig „…a valahol élő emberek összessége.” Lényegében a két szó azonos fogalmat takar.

A lakosság és a népesség külön említésétől Karinthy Frigyes jut eszembe, aki Babits Mihály gyakori szóismétléseire így reagáltaz „Így írtok ti” című könyvében: „Hát maga megbolondult. Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond.”

Juhász T. János