2016. június 9.

Orbán Viktor mindig és mindenhol ellenséget keres és nap mint nap kitalál valamit azok lejáratására. Jelenleg Soros Györgyre, a magyar származású amerikai milliárdosra méri csapásait. Többek között úgy, hogy minden ellenzéki megnyilvánulás mögött az ő tevékenységét feltételezi. Azt az embert akarja lejáratni, akitől a rendszerváltás körüli években több Fidesz alapító Soros Ösztöndíjasként tanulhatott neves nyugati egyetemeken. Így többek között a miniszterelnök is. Igaz, hogy csak néhány hónapig vette igénybe az ösztöndíjat, mivel fontosabb volt számára parlamenti mandátum megszerzése. Bár semmi sem bizonyítja, hogy a milliárdos visszakövetelné az adott ösztöndíjakat, Orbán Viktor pökhendi módon az általa kitalált visszakövetelésre így reagált: „Ha Soros Úrnak kell a pénz, akkor minden fideszes fizesse vissza”. Erre mondják felénk, hogy köhög a bolha.

Soros György helyében én visszakövetelném az ösztöndíjakat. Tenném ezt azért, mert nem azért adta Soros György az ösztöndíjakat, hogy ezzel elősegítse egy újabb egyeduralomra törekvő politikai vezető garnitúra kiképzését, hanem azért, hogy elősegítse olyan fiatalok továbbtanulását, akinek célja az antidemokratikus egypártrendszer megszüntetése, a demokratikus, nyitott társadalom megteremtése és továbbfejlesztése.

Visszakövetelném az ösztöndíjakat a Fidesznek juttatott pénzekkel együtt. De nem a magam számára, hanem hazai jótékonysági célokra. Például a 4 millió koldus nyomorának enyhítésére. A visszafizettetésnél több dolgot vennék figyelembe. Mindenekelőtt azt, hogy ez ne a GDP-ből és az adózók pénzéből történjen, hanem az érintett fideszesek fizetéséből és a rendszerváltás óta felhalmozott vagyonukból. Figyelembe venném azt, hogy a pénzünk vásárlóértéke időközben jelentősen változott. Azt, hogy például Orbán Viktor 1989-es havi 10 ezer forintos ösztöndíja ma több 100 ezer forintnak felel meg. Bár így is jelentős az adósságuk, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a Soros Ösztöndíj is szerepet játszott abban, hogy tovább képezhették magukat, nemzetközi ismeretségre tettek szert, sikeres politikusok lettek, végül kormányra kerültek. Orbánék számára talán még ennél is fontosabb, hogy demokráciáról papolva olyan antidemokratikus politikai rendszert hoztak létre, amelynek segítségével több ciklusra is biztosították maguk számára a hatalmat. Mindezek következtében Orbán Viktor kényének, kedvének, érdekeinek megfelelően saját maguknak, családtagjaiknak, barátaiknak, híveiknek biztosították a havi milliós, több milliós zsíros állásokat és a kialakuló nemzeti burzsoázia és nagybirtokosság számára a sokmilliós és milliárdos vagyonok felhalmozódását.

Juhász T. János