Újpest logó
Ma 2019. december 8. vasárnap, Mária, Marion napja van. Holnap Natália, Natasa napja lesz.

Orbán Viktor megirigyelve a Sándor palotát használó Áder János államfőt, Pestről Budára készül. Terv szerint a Karmelita kolostor lesz az új rezidenciája. Azzal persze sem ő, sem vazallusai nem törődnek, hogy a mai számítások szerint mindez 5,7 milliárd forintjába kerül az adózóknak. Persze csak akkor, ha jók a számítások, ha menet közben nem derül ki, hogy erre sem gondoltak, arra sem gondoltak, vagy itt is, ott is eltűnt egy kis anyag. No de ezen ma már bosszankodni sem érdemes, hiszen az építkezéseknél, állami megrendeléseknél ez megszokott dolog.

Ha az emberek jelentős része, a mindenbe beletörődők, nem is figyelnek oda a miniszterelnök újabb és újabb sakkhúzásaira, az azonban nagyon sokuknál kiverte a biztosítékot, hogy a Karmelita kolostor Pestre tekintő I. emeleténél egy 1,2 méter széles 100 négyzetméteres erkélyt is építenek. Az építkezés érdekessége, hogy az ott lévő 7 ablak helyett 7 ajtót helyeznek el. Az erkély építését különösebben semmi sem indokolja, hiszen Orbán Viktoron kívül rendszeresen senki sem használhatja, kivéve, ha valamelyik neves külföldi kollégájával kimennek gyönyörködni néhány percre Pest látványosságaiban. Hogy az erkély építése kinek az ötlete volt nem lehet tudni. Lehet, hogy Orbán Viktoré, de az is lehet, hogy az egyik túlbuzgó építészé, ahogy ezzel valaki el is dicsekedett.

Érdemes gondolkodni azon, hogy a Karmelita kolostor a világörökség része, ezért az erkély megépítéséhez az UNESCO hozzájárulása kellene. Ismereteink szerint ezzel az építtetők még nem rendelkeznek. Ennek ellenére a magyar szervek mindenre rábólintottak. Nem így tett annak idején az illetékes önkormányzat, amikor a helyi lakosok közül többen is engedélyt kértek tetőtéri ablakok építéséhez. De hát nálunk már így van vannak egyenlők, a pór nép, akiknek mindent lehet, amit a szabályok lehetővé tesznek. Mellettük vannak az egyenlőbbek, a kedves vezető vazallusai, akik olyat is megtehetnek, amit a szabályok nem engedélyeznek. Végül van a legegyenlőbb, aki bármit megtehet. A törvényekkel úgy hazardírozik, ahogy kénye kedve tartja, vagy, hogy az emberek száját befogja, módosíttatja azokat, vagy újakat alkottat.

Nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül az erkély. Az illetékesek vagy hallgatnak, vagy mellé beszélnek. Az azonban bizonyos, hogy az építési költség és az erkély hasznossága nincs szinkronban egymással. Ez ugyan a miniszterelnököt nem izgatja, nem az ő pénze bánja. Talán így akarja elfelejtetni a múltat, amikor is a Felcsút szegényihez tartozó szüleinek csak egy rozoga házikóra futotta, de ahhoz is egy jókora kölcsönt kellett felvenniük.

Juhász T. János