Újpest logó
Ma 2019. december 14. szombat, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.

2016. május 9.

Ma már egyre több ember nemcsak érzékeli a kormány oktatás, egészség ügyben és a szociálpolitikában elkövetett hibás lépéseit, azok korrekciójának elmaradását, hanem tesznek is ellene: a médiában, tömegdemonstrációkban, sztrájkok szervezésével. Az elmúlt hónapokban ennek jelentősebb és legnagyobb társadalmi támogatottságot élvező területe a közoktatás politikában elkövetett felelőtlen lépések kijavításáért, illetve megszüntetésért folytatott küzdelmek. A létrehozott civil szervezetek és mozgalmak, ha a kormány felelőtlen politikája miatt nem is értek el jelentősebb eredményeket, de hogy létrejöttek és dolgozni kezdtek, az is jelentős dolog. Megfogalmazták és közhírré tették követeléseiket tömeggyűléseket, felvonulásokat tartottak, és sztrájkokat szerveztek. Úgy tűnik, hogy az eredményekkel kecsegtető előfeltételek egy része létrejött.

Munkájuk eredménye figyelemre méltó, de két vonatkozásban változtatni kell szemléletükön. Többségük ragaszkodik ahhoz az állításhoz, hogy mozgalmuk csak szakmai célzatú, semmi közük a politikához. Kivétel ez alól Galló Istvánné, aki fennen hangoztatja a szakmai és a politikai tevékenység összefüggéseit. A többi civil szervezet sem tiltja meg a politikai pártok megjelenését megmozdulásaikon, de csak pártlogó és felszólalási szándék igénylése nélkül.

A politikától való elhatárolódásuk két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy az utóbbi időben politikusaink egy része sok vitatható, sőt bűnös cselekményben vett részt. A másik ok pedig a politika fogalmát szűk értelmezése. E szerint a közoktatás fejlesztéséért folytatott tevékenység csak szakmai. Pedig e mozgalmakban másról is van szó. Nevezetesen arról, hogy a siker feltétele az államhatalom különböző politikai szervezeteinek meggyőzése a helyes közoktatás politika feltételeinek biztosításáról. E harc politikai jellegének tagadása a politika helytelen értelmezésével függhet össze.

A politika, a politizálás egykori és mai értelmezés szerint is az emberek napi és távlati érdekeiért folytatott, illetve azt elősegítő tevékenység. E szerint lényegében minden ember politizál. Még az is, aki még a választásokra sem megy el. Ugyan is a szavazók mellett a távol maradók aránya is befolyásolja, hogy az egyes pártok képviselői milyen arányban kerülnek be a törvényhozó szervekbe; milyen kormány jön létre. Politikai harcot folytat az, aki tüntet, aki sztrájkol, vezetőként dolgozik és a hívatásos politikusok stb. Ezeket figyelembe véve a civil és egyéb szerzeteknek, mozgalmaknak is tudomásul kell vennie, hogy szakmai követeléseik megvalósításához az illiberális – értsd antidemokratikus - rendszerrel találják magukat szemben. Ennek befolyásolása, eredménytelenség esetén eltávolítása azonban politikai harc a javából. És a siker feltétele az együttműködés, mert magányos farkasként tevékenységük kudarcra van ítélve.

Juhász T. János