2016. április 12.

Derült égből villámcsapásként éltük meg azt, hogy egy éves harc után fideszes javaslatra a kormány és az országgyűlés megszüntette a boltok vasárnapi zárva tartását. Ha a kormány, illetve a Fidesz és a KDNP eddigi propagandáját elevenítjük fel, akkor a döntés igazán villámcsapásnak tűnik. Gondoljunk arra, hogy a hatalom képviselői, a Fidesz által kisajátított közmédiák unos-untalan úgy nyilatkoztak a boltok zárva tartásáról, mint ami előtt hosszú jövő áll. Arról soha senkitől sem hallottunk, hogy a kormány a zárva tartás tapasztalatait egy év után felméri és javaslatot tesz annak fenntartásáról, vagy megszüntetéséről. Rogán Antal propaganda miniszter pedig a kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy ez nem ad hoc lépés volt, hanem eredetileg is így tervezték. Hogy ez igaz-e, vagy csak utólagos magyarázkodás, nem lehet tudni, bár elképzelhető, hogy ez csak kísérlet az emberek átverésére.

Amit az elmúlt öt napban a fideszes hatalom képviselői mondtak és tettek a boltok vasárnapi zárva tartásáról nem tekinthető átgondolt lépés sorozatnak, hanem inkább ingyen cirkusznak. Erre következtethetünk abból is, hogy utólagosan az a hír kelt szárnyra, hogy Orbán már egy héttel korábban döntött a megszüntetésről. Ennek ellenére péntek reggel a Kossuth rádióban adott interjújában a zárva tartás mellett szólt, sőt felvette annak a gondolatát is, hogy máshol is be lehetne vezetni azt. Hétfő reggel Rogán Antal és Tuzson Bence kommunikációs államtitkár változatlanul Orbán Viktor pénteki állásfoglalását szajkózták. Néhány órával később azonban a kormány ülésen a megszüntetésről döntöttek, amit másnap az országgyűlés is szentesített. Ez még az elfogadásnál is gyorsabb huszáros kardvágás volt. Az elfogadás és a megszüntetés egy dologban azonban azonos volt: sem akkor, sem most nem kérdezték meg sem a munkavállalók, sem a munkaadók, sem a vásárlók, sem általában az emberek véleményét.

Vajon milyen okokra vezethető vissza, hogy a kormány koalíció egy éven át tűzzel-vassal kiállt a boltok vasárnapi zárva tartása mellett, most pedig a Fidesz 24 óra alatt teljes pálfordulást hajtott végre? Az csak fél igazság, hogy Orbánék mindig gyors döntésekre törekedtek úgy hogy előzetesen csak nagy ritkán mérték fel az érintettek véleményét. Az okokat máshol kell keresni. Így többek között abban, hogy a fideszesek el is veszíthetik a szocialisták által kezdeményezett népszavazást. Ez pedig a Fidesz népszerűségének csökkenését eredményezheti. Ez reális veszély volt számukra, ugyanis a közvélemény kutatások szerint az emberek döntő többsége, köztük a Fidesz hívek nagyobb része is ellenezte a boltok vasárnapi zárva tartását. Attól tartottak, hogy ha nem lépnek vissza, csökkenni fog a híveik száma. Félelmet keltett bennük az is, hogy ha elvesztik a 3 igenes népszavazást, ez negatív hatással lesz az általuk tervezett migránsokkal kapcsolatos népszavazásra. S mindezek befolyásolhatják a 2018-as választási eredményeket, ahogy a 2008-as szociális népszavazás is elősegítette a baloldal 2010-es vereségét. Orbán Viktorék azzal nem sokat törődtek, hogy a mostani döntésükkel a KDNP legfontosabb törvényjavaslatát törölték el.

Juhász T. János