2016. március 20.

Történelmi hagyományaink közé tartozik, hogy az emberek nagy része tart a mindenkori hatalomtól, annak birtokosaitól, sőt egymástól is és kicsi az érdeklődésük a politika iránt. Ez mindaddig elkerülhetetlen, amíg diktatórikus, illiberális hatalmak állnak az ország élén. Így volt ez az első világháború előtti és az azt követő Horthy korszakban, a szocializmus és így van ez a Horthy éra több elemét felelevenítő fideszes kormányok idején is.

Ez azzal függ össze, hogy az Orbán kormány első lépéseiként indokolhatatlanul nagy arányú kádercserét hajtott végre. A vezetőket és szakembereket felváltották megbízható pártkatonákkal, rokonokkal, barátokkal, egykori iskolatársakkal. Különösen nagy a hatalomtól való félelem az állami, a közigazgatási alkalmazottakban, pedagógusokban stb., mivel egy rendszerkritikus megjegyzés a munkahely elvesztéséhez vezethet. Hallgatásra vannak kárhoztatva a közmunkások is, mivel a helyi – jobbára fideszes - vezetés kényétől-kedvétől függ, hogy kit és mennyi ideig alkalmaznak közmunkásként.

Az utóbbi időben azonban mintha csökkenne az emberek félelme. Ennek leglátványosabb bizonytója a március 15-i több 10 ezer fős pedagógus tüntetés, ahol részt vettek szülők és diákok és más demokratikusan gondolkodók, a demokratikus pártok, érdekvédelmi és civil szervezetek képviselői. Követeléseik a kormány elhibázott oktatáspolitikájának módosítására vonatkoznak és ultimátum szerűek voltak. Az emberek ébredése azzal függhet össze, hogy többségük – benne Fidesz szavazók is – szerint ma hazánkban nem jó irányba mennek a dolgok; hazug a „Magyarország jobban teljesít” jelszó. Egyre többen értenek egyet a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók stb. követeléseivel, sőt támogatják is megmozdulásaikat. A félelem csökkenésének egyik jele, hogy míg az előző években az emberek nagy része csak családi és baráti körökben merték bírálni a kormányt, ma úton-útfélen tanúi lehetünk a kormányt és vezérét bíráló megjegyzéseknek. Erre csak egy-két példát. 8-10-en várakoztunk az egyik buszmegállóban. Két ember hangosan beszélgetett, és sok mindent elmondtak Orbán tevékenységének negatívumairól, csak azt nem, hogy a népet szertő becsületes politikus lenne. A napokban utaztam az egyik villamoson, szóba eredtem egy idős hölggyel és 5 perc leforgása alatt eljutottunk oda az - ő kezdeményezésére, hogy az isten megmenthetne már bennünket, ahogy ő mondta: ettől a fideszes bandától. Harmadikos unokám meghallván a rádióban Orbán Viktor nevét a következőket mondta: „az a rohadék Orbán”. Itthon ha nem is hall dicsérő szavakat a miniszterelnökről, de ezt a megjegyzést nem tőlünk hallotta. Tehát vagy az iskolatársaitól, játszótársaitól, vagy valahol az utcán.

A pozitív tendenciák ellenére a demokratikus oldal nem bízhatja el magát, mert óriási munka lesz a társadalom többségének megnyerése azért is, mivel rafinált és gátlástalan ellenféllel áll szemben.

Juhász T. János