Újpest logó
Ma 2019. december 8. vasárnap, Mária, Marion napja van. Holnap Natália, Natasa napja lesz.

2016. február 25.

Balogh József 2002-től a kunszentmiklósi választókerület fideszes országgyűlési képviselője, 2010-től egyben az ezer lakosú fülöpházai társadalmi megbízatású polgármestere volt. Neve akkor vált országosan ismertté, amikor 2013 tavaszán élettársát, Terikét, úgy megverte, hogy több napos kórházi kezelésre szorult. Orbánékat ugyan nem izgatta különösebben az eset, végül még is kizárták a Fideszből és országgyűlési frakciójukból. Függetlenként 2014 tavaszáig azonban megtartotta mandátumát. Az ügy azonban félig happy enddel végződött. Ősszel ugyanis – Fidesz hallgatólagos jóváhagyásával - pártonkívüliként újból elnyerte a polgármesterséget.

A Fidesz ugyan ímmel-ámmal elhatárolódott az asszonyveréstől, de egyes megszólalásaikból arra lehet következtetni, hogy a női egyenjogúságot, a nők védelmét nem tekinti központi kérdésnek. E megállapítás még inkább elmondható a fülöpházaiakról. Oly-annyira, hogy még a nők nagy része is természetesnek tartja, ha „urától” kap egy-két fülest. Bár Terike nem először kapott ki meg élettársától, végül is megbocsátott neki és visszaköltözött hozzá. Sőt a legutóbbi tárgyaláson a veréssel kapcsolatos korábbi vallomását is visszavonta. Hogy e mögött mi van: Terike természetesnek tartja a verést? ezek után is szereti élettársát? nem akarja egyedül leélni életét? egzisztenciális okok? Balogh megfélemlítette őt? Nem lehet tudni.

Mivel magyarázható, hogy 2014 őszén az asszonyverő Balogh polgármester maradt? Ez több ok következménye lehet. Nem volt kihívója, a Fidesz nem állított vele szemben saját jelöltet. Ezzel akarva, vagy akaratlanul rehabilitálta Balogh Józsefet. A helybeli lakosság többsége, beleértve a nők jelentős részét is, az asszonyverést magánügynek tekinti. A polgármester nagy munkabírású és ezért tisztelik őt. Az emberi közvetlensége is növeli a népszerűségét. 2010-2014 között ingyen polgármesterkedett. Szerepe lehetett a segélyek osztásának és a közmunka biztosításának is.

Juhász T. János