Amikor a miskolci Herman Ottó Gimnázium megálljt kiáltott az Orbán kormány elhibázott oktatás és nevelés politikájának a budapesti Teleki Blanka gimnázium elsők között csatlakozott hozzájuk. Bátor kiállásukért tiszteletet érdemelnek mind a tanári kar, mind az iskola igazgatója: Pukli István, mind a mögéjük álló szülők és a diákok.

Személyesen nem ismerve Pukli Istvánt, de a híradások alapján egy ambiciózus pedagógus, illetve igazgató képe rajzolódik ki bennem. Ezt támasztja alá minden napos tevékenysége és az, hogy a fideszesek által az iskolákra kényszerített értelmetlen intézkedések és az alattvalói gondolkodásra és magatartásra szándékolt nevelés ellen felemelte szavát.

Ahogy Pukli István megszólalt a fideszesek azonnal megindították ellene lejárató kampányukat. Ebben szerepet vállalt Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója, Zuschlág János az antiszemita megjegyzéseket tevő, börtönviselt, egykori szocialista, majd a Fideszt támogató bukott politikus is. Nem sorolnám fel Pukli István fideszesek által negatívnak nyilvánított múltbéli lépéseit, a család tagjaival kapcsolatos problémákat, csak feltennék egy kérdést. Van-e erkölcsi alapjuk a fideszeseknek ostorozni Pukli Istvánt baloldali múltja miatt, hiszen vezérük, Orbán Viktor kommunista családban nevelkedett, anyja a rendszerváltás előtt az MSZMP-ben hívatásos pártalkalmazott volt, apja párttitkár, ő „hithű” úttörő, majd kiszes, később liberális és ateista, amikor egyéni érdekei úgy kívánták jobboldali konzervatív és hithű keresztény, végül illiberális, pontosabban antidemokratikus egyszemélyi vezetést megvalósító, diktatórikus módszereket is alkalmazó vezér. De ha csak egyedül lenne ilyen színeváltó a Fideszben, kisebb gond lenne, de hát sokan vannak a régiek és az újak között egyaránt.

A karaktergyilkosok és mindenki más figyelmébe ajánlom Illyés Gyula bölcs gondolatát: „…nem az a fontos öcsém honnan jösz, hanem, hogy merre mész.”

Juhász T. János