Újpest logó
Ma 2019. december 11. szerda, Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

2016. február 16.

A római birodalom élén 37-41 között Július Ceasar, avagy Caligula császár állt. Gyerekként, ifjúként katonák között nevelkedett. Ebből 6 esztendőn át kémekkel, besúgókkal volt körülvéve. Egyesek ezzel magyarázzák későbbi lelki eldeformálódását, szélsőséges szeszélyességét és kíméletlenségét.

Uralkodásának első 8 hónapjában egy sor demokratikus lépést tett. Így az eredeti köztársasági hivatalok személyi összetételéről a népgyűlés döntött. A hatalmat a szenátussal együtt gyakorolta. Jelentős adócsökkentést hajtott végre. A mi Caligulánk első lépeseinek többsége eleve antidemokratikus. Ha meg is hallgatja vazallusai véleményét, de a döntő szót végül is ő mondja ki. Így a fideszes képviselő-jelölteket, a fő hivatalnokok döntő többségét ő választja ki. Adót ugyan csökkentett, amikor is a 2 sávos személyi jövedelmi adó felső sávját megszüntette, de ebből az átlag jövedelműek csak ezrekkel, a jobb módúak százezrekkel, milliókkal növelhették pénztárcáikat.

Caligula 37 őszén megbetegedett. Eddigi demokratikus intézkedései miatt aggódtak érte. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy bármit megtehet, amit jónak lát, hiszen ő isten, és annak kijáró tiszteletet követelt meg magának. A szenátus döntéshozó szerepét véleményezésre degradálta, amivel tevékenységét érdemben befolyásolni nem tudta. A mi Caligulánk ugyan nem tekinti magát istennek, csak mindentudónak, mindenhatónak, aki mindent megtehet és meg is tesz, amit hatalma megtartásáért szükségesnek vél.

Caligula teli kincstárat örökölt, de azt gyorsan elpazarolta: esztelen játékokra, jutalmazásokra, szükségtelen építkezésekre. A kincstár megtöltéséhez újabb és újabb adókat vetett ki, vagyonokat kobzott el, miközben katonái gyakran zsold nélkül maradtak. Zsákmány reményében háborúkat folytatott, sikerek és zsákmány nélkül. Mintha a történelem ismételné önmagát. A mi vezérünk kisajátítatta az emberek magánnyugdíj-pénztárba helyezett vagyonát. 2014-ig 30 új adót vezettetett be, vagy emeltetett meg rögtönzéssel, átgondoltság, az érintettek megkérdezése nélkül. Így csak példaként a 35,7%-os Cafetéria adót 51,17%-ra emeltette. A tervezettek közül csak az internet adóba tört bele a bicskája. A szükségtelen építkezésekre lásd a stadion, a kis vasút építkezési őrültségét! Fegyveres harcot ugyan sehol sem indított, de nap mint nap politikai harcot és rágalom hadjáratot folytat itthon a demokratikus erők és az EU-ban az antidemokratikus lépéseit bírálók ellen.

Caligula igyekezett a népszerűség hajhászás miden eszközével növelni az emberek rokonszenvét. Ismétlés a tudás anyja. Lásd a mai magyar médiák – beleértve időnként az ellenzékieket is – híradásait, hirdetéseit, a kormánypárti plakát tengert, a meghamisított nemzeti konzultációkat, a vezér és pártkatonái sikerpropagandáját stb.

A rómaiak talán bölcsebbek, okosabbak, türelmesebbek voltak, mint mi és 3 év után a császárt megfosztották hatalmától. Bízván abban, hogy népünk többségének is kinyílik a szeme, csökken a félelme és ha nem is az ókori római módszerrel, hanem demokratikus módon küldi a mai politikai hatalom kisajátítóit oda, ahová valók, a történelem hulladék tárolójába. Erre enged következtetni a február 13-i Kossuth téri nagygyűlés is.

Juhász T. János