Újpest logó
Ma 2019. december 11. szerda, Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

2016. február 12.

A rendszerváltáskor a demokrácia kibontakoztatásának első lépései közé tartozott, hogy biztosították a bíróságok függetlenségét, befolyásolhatatlanságát. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ítéleteket csak a vonatkozó törvények és a feltárt tények határozhatják meg. Munkájukba senki nem szólhat bele, legyen szó párt- vagy állami vezetőről, párttagról, vagy bárki másról. A rendszerváltást követő két évtizedben ezt lényegében mindenki tudomásul is vette.

A 2010-es kormányváltás óta azonban nem egyszer értesültünk arról, hogy egy-egy fideszes politikus vérmérsékletétől, taktikai érzékétől függően nyíltan, vagy áttételesen elmondja véleményét, kívánságát egy-egy bírói ítélettel kapcsolatban. Ezt azután vagy meg próbálják letagadni, vagy csak ártatlan véleménynyilvánításként feltüntetni. Beleszólásaikat az motiválja, hogy ily módon is növelhessék a Fidesz és mindenekelőtt Orbán Viktor népszerűségét.

Az utóbbi időben ez a jelenség fokozódott. Ennek egyik eklatáns példáját adta elő Németh Szilárd Fidesz alelnök, országgyűlési képviselő és rezsi biztos, aki egy sajtótájékoztatóra berontva, mint egy elefánt a porcelán boltba, fenyegető hangon elmarasztalta a Hagyó- és a vörösiszap-katasztrófa perben hozott első fokú bírói ítéleteket. Azzal fenyegetődzött, hogy a két üggyel kapcsolatban vitát kezdeményez az országgyűlés igazságügyi bizottságában. Ez az alap- és az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket is figyelmen kívül hagyó állásfoglalás az orbánista Handó Tündénél, az Országos Bírósági Hivatal elnökénél is kiverte a biztosítékot és egyet nem értését fejezte ki. Hivatkozott az alaptörvényre, miszerint „…a bírók függetlenek és csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.” Utalt arra, hogy a bíróságok csak a nyomozó szervek és az ügyészségek által prezentált tények alapján hozhatják meg ítéleteiket.

Németh Szilárd beavatkozása nem az első eset. Bár tagadja, de megtette ezt már Orbán Viktor is. Például a Cozma ügyben, ami végül is az ő akaratának megfelelően zárult le. Persze vannak biztató jelek is, amikor egy rezsi csökkentési ügyben Orbán elmondta kívánalmait, de a bíróság azt figyelmen kívül hagyva hozta meg ítéletét.

Orbánék eddigi lépései átgondoltak és az esetek többségében az általuk kívánt eredményre vezettek. Az emberek nagy részének ugyanis tetszik az orbáni magabiztosság és a propagálni választott téma. Már csak azért is, mert a miniszterelnök megszólalása után a kormánypárti médiák nap mint nap szajkózzák az elhangzottakat. Ezt tették a Hagyó ügyben is. A vörösiszap-perben arra is építettek, hogy a nép fejeket követelt.

Az, hogy a Fidesz és a miniszterelnök mikor engedi az eltérő vélemények és javaslatok megvalósítását, ma még nem lehet tudni. Csak akkor, ha olyan erők sorakoznak fel vele szemben, amelyeket nem tud visszaverni. Illetve akkor, ha más antidemokratikus rendszerekhez hasonlóan az orbáni éra is a történelem szemétdombjára kerül. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket. Meg kell találni és fel kell készíteni a demokratikus erők első számú vezetőjét, aki képes lesz legyőzni Orbán Viktort. Meg kell szervezni a demokrácia visszaállításában érdekelt politikai és civil szervezetek, mozgalmak együttműködését. Biztosítani kell a résztvevők egyenjogúságát. Ki kell dolgozni és széles körben ismertetni kell a mindenkit érintő fontosabb célkitűzéseket. Szólásra kell bírni az embereket, hogy ne csak családi és baráti körben mondják el az orbáni rendszerrel kapcsolatos kritikai megjegyzéseiket. hanem félelem nélkül bárhol bátran szóljanak, tiltakozzanak, tüntessenek, sztrájkoljanak az antidemokratikus rendszer megszüntetése és demokrácia visszaállítása érdekében.

Juhász T. János