2016. január 29.

Nincs új a Nap alatt. Katona József Bánk bán című munkája és annak korabeli háttere ma is hasonló. Tekintsük át, hogy a ma Tiborca miről is panaszkodhatna.

Orbán bán ma is csordaszám tartja gyülevész szolgáit, EU milliókat dugván feneketlen zsebükbe, hogy jól szolgáljanak, pitizzenek, s nyalják-falják, istenítsék őt. Elvégre ő a kis, nagy Bán. S kussoljanak, legyenek csendben, mert ő maga is csak csendben tudja törvényesen, vagy törvénytelenül megtölteni bugyellárisát. Amikor nem néz oda senki. Az utolsó garast is elvette az emberektől. Kifosztotta az országot. Útszélen hagyta az oda jutott embereket. Mindenféle csalafintaságokkal (például adókkal) kilopta az embereknek még a szemét is. Még a keleti illiberális államokra és a távol-keletiekre is kivetette hálóját. Szóval és tettel mogyorózza és harácsolja a fél világot.

Ma is görnyed a pórnép, gyermekei 100 ezer szám éheznek, ha felnőnek külföldre menekülnek a magyar nyomor elől. Bánék pedig csodálkoznak, hogy egyre nagyobb ütemben fogy a magyar. Ők pedig csak esznek-isznak, telerakják bendőiket, hogy majd kipukkannak. S, hogy könnyebbüljenek, vitézi gálákat, bálokat rendeznek, dőzsölnek. Persze nem a saját meg-, vagy meg nem érdemelt fizetésükből, hanem az adózók terhére, az EU-s és különböző mutyi pénzekből.

A mi uraink is szép földjeinkből vadászni berkeket csinálnak, ahová a pórnépnek belépni nem szabad, legföljebb hajtóként. S lődöznek itthon és külhonban, ha kell, ha nem. Élükön Semjén Zsolttal és Lázár Jánossal. Hogy ez mennyibe kerül a pór adófizetőknek nem tudni. Van, aki nem is akarja tudni, s még többen, akik meg sem mernék kérdezni. De mennyien!

E fura világban az egyik élen járó Semjén Zsolt, aki teológus, teológiai doktor, a KDNP elnöke, a miniszterelnök helyettese, akinek a doktori címét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtalanul Phd-vé, tudományos fokozattá nyilvánította. Pedig a doktori dolgozat egy része forrás jelölés nélküli plagizálás, szöveg lopás. Az ELTE azonban nem merte kimondani ennek tényét. Most, mint a Vadászati Védegylet elnökeke nem fácánokra, hanem nagyobb értékű nemesebb vadakra vadászik. Erdélyt célozta meg. Különösen szeret kacérkodni „Irredenta” nevű lován. Legutóbb Kézdivásárhelyen próbálta elbűvölni a székely lófőket és származékaikat. Plattyogott az utcán és közben rázendített kedvenc nótájára: „Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk, győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg.” Igen ezt énekelte a hadfi, lova kipufogásainak ütemére. Aztán távozott. Keresztényi szeretettel lócitromot hagyva az erdélyieknek.

Főuraink száz, meg százezreket rabolnak és pökhendi bírákként lépnek fel azokkal szemben, akiket a szükség, a szegénység és a nyomor garast rabolni kényszerít. S kukáznak, aluljárókban alszanak, vagy fedett kunyhókban és ételért állnak sorban. A kicsi-nagy bán dicsőségére. Hazánkban a hivatalos adatok szerint is legalább 15 ezren szenvednek hajléktalanként, de a valóságban ennél jóval többen.

Több jelből is következtethetünk arra, hogy a báni rendszer repedezik. Vigyázz bán! Megbánod még, hogy hatalmat, pénzt, paripát, fegyvert adtál csókosaidnak. Visszalőhetnek, ahogy erre már volt is kísérlet. De nem az utolsó. A korlátozott demokráciákban gyakran előfordul ez Bán úr! Ne csodálkozzon, s főleg ne panaszkodjon azért, hogy nem lesz, aki meghallgatja panaszát.

Forrás: Internet: „Tiborc panasza Orbán bánkhoz” című dokumentum. Módosított változat.

Juhász T. János