2016. január 18.

Az elmúlt napokban Kövér László, az országgyűlés elnöke katasztrofálisnak nevezte azt, hogy hazánkban megszűnt a sorkatonai szolgálat. A hazai visszaállítását ugyan pillanatnyilag nem szorgalmazta, de annak a reményének adott hangot, hogy ha az EU többi országában visszaállítják, akkor mi is megtesszük azt. Indoklása a napi fideszes propagandához kapcsolódik, miszerint sorkatonaság visszaállítása segítené a terrorizmus és az illegális migráció elleni harcot. Kosa Lajos azt javasolta, hogy a visszaállítás helyett a fiatalok valamilyen kiképzésben részesüljenek. Velük szemben Orbán Viktor és Deutsch Tamás egyértelműen elvetették Kövér László javaslatát.

Vajon mire vezethető vissza a sorkatonai szolgálat gondolatának felvetése? Szerintem ez a javaslat is a migráns ellenes fideszes propaganda része. Pedig sem a probléma felvetése, sem annak esetleges kivitelezése alig segítene valamit a terrorizmusnak és az illegális migránsok beözönlésének megakadályozásában. Kövér a katonai szolgálattal elő szeretné segíteni a fiatalok militarista, nacionalista, alattvalói és parancsuralmi szemléletének és mindennapos gyakorlatának kialakítását és megerősítését. Emellett az is a célja lehet, hogy a probléma felvetésével megfélemlítse a hazai ellenzéket és megmutassa Brüsszelnek, hogy a magyarok – értsd a fideszesek - milyen bátrak és erősek, nem lehet velük kukoricázni. Ebben ugyan tévednek, mert nem gondolnak arra, hogy a brüsszeli oroszlán nem fog megijedni a Duna menti kis egértől.

A kérdéssel kapcsolatos Fideszen belüli eltérő álláspontok ugyan nem hagyhatók figyelmen kívül, de nagy jelentőséget sem lehet neki tulajdonítani, mert az eddigi gyakorlat szerint, ha megnyikkant a fő kandúr, akkor a kisebbek, ha nyávognak is egy kis ideig, végül is behúzzák fülüket és farkukat és elhallgatnak.

Juhász T. János