Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

2016. január 18.

Az elmúlt napokban Kövér László, az országgyűlés elnöke katasztrofálisnak nevezte azt, hogy hazánkban megszűnt a sorkatonai szolgálat. A hazai visszaállítását ugyan pillanatnyilag nem szorgalmazta, de annak a reményének adott hangot, hogy ha az EU többi országában visszaállítják, akkor mi is megtesszük azt. Indoklása a napi fideszes propagandához kapcsolódik, miszerint sorkatonaság visszaállítása segítené a terrorizmus és az illegális migráció elleni harcot. Kosa Lajos azt javasolta, hogy a visszaállítás helyett a fiatalok valamilyen kiképzésben részesüljenek. Velük szemben Orbán Viktor és Deutsch Tamás egyértelműen elvetették Kövér László javaslatát.

Vajon mire vezethető vissza a sorkatonai szolgálat gondolatának felvetése? Szerintem ez a javaslat is a migráns ellenes fideszes propaganda része. Pedig sem a probléma felvetése, sem annak esetleges kivitelezése alig segítene valamit a terrorizmusnak és az illegális migránsok beözönlésének megakadályozásában. Kövér a katonai szolgálattal elő szeretné segíteni a fiatalok militarista, nacionalista, alattvalói és parancsuralmi szemléletének és mindennapos gyakorlatának kialakítását és megerősítését. Emellett az is a célja lehet, hogy a probléma felvetésével megfélemlítse a hazai ellenzéket és megmutassa Brüsszelnek, hogy a magyarok – értsd a fideszesek - milyen bátrak és erősek, nem lehet velük kukoricázni. Ebben ugyan tévednek, mert nem gondolnak arra, hogy a brüsszeli oroszlán nem fog megijedni a Duna menti kis egértől.

A kérdéssel kapcsolatos Fideszen belüli eltérő álláspontok ugyan nem hagyhatók figyelmen kívül, de nagy jelentőséget sem lehet neki tulajdonítani, mert az eddigi gyakorlat szerint, ha megnyikkant a fő kandúr, akkor a kisebbek, ha nyávognak is egy kis ideig, végül is behúzzák fülüket és farkukat és elhallgatnak.

Juhász T. János