Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

2016. január 2.

Egy demokratikus hatalom elsődleges feladata, hogy felmérve a társadalom érdekeit, minden lehetőséget felhasznál azok megvalósítására függetlenül attól, hogy ki szavazott rájuk és ki nem. A hatalom megtartására való törekvés csak annyiban helyeselhető, amennyiben elősegíti a társadalom jogos és reális érdekeinek megvalósítását. Az orbáni hatalom alapvető problémája, hogy legfőbb céljának önmaga fennmaradását, bebetonozását tekinti. Minden fontosabb lépését e célnak rendeli alá. Többek között ez motiválta az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, most annak mérséklését, a rezsicsökkentést, a 3 gyermeket vállaló családok lakásépítésének állami támogatását stb. Arról persze hallgat, hogy ezek a lépések csak pillanatnyilag és kis mértékben segítik az emberek anyagi gondjainak megoldását. A hatalom e lépései elsősorban propaganda célokat szolgálnak. A kormányt nem zavarja, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése érdemben nem növelte a vállalkozók beruházásait, bár kezdetben erre is hivatkozott. És oda sem figyel, hogy e módosításoknak is szerepe van abban, hogy az egészségügy, az oktatásügy és a szociálpolitika a csőd szélére került.

Nézzük meg a számok tükrében, hogy kinek mit jelent a személyi jövedelemadó 1 %-os csökkentése. A közjogi méltóságok – az állam-, a miniszter-, az országgyűlés, a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökei, az AB tagjai– évi bruttó jövedelme körülbelül 18 millió Ft. Ezeknél az embereknél a mérséklés évi 180 ezer Ft pluszt jelent. Ehhez azonban általában egyéb jövedelmek is járulnak. Így a hivatalos adatok szerint Áder János és Orbán Viktor újabb 96 ezer, Kövér László és Pokol Béla alkotmánybíró mintegy 120 ezer Ft-tal kapnak többet, mint felsorolt társaik. A parlamenti képviselők, a frakció-vezetőhelyettesek, az államtitkárok, a frakcióvezetők, a miniszterek alapdíjuk mellett 90 ezer - 156 ezerrel kapnak többet, mint tavaly. Az előbbiekhez képest Pintér Sándor belügyminiszter jár a legjobban, mivel egyéb jövedelem forrásai miatt évi közel hatmillió forintot nyer a szja újabb 1 %-os csökkentésével.

Bár az eddig felsoroltaknak a szja újabb csökkentése miatti jövedelem növekedése egy-két eset kivételével nem nagyon jelentős, csak nekünk átlagos, vagy átlag alatti életszínvonalon élőknek tűnik nagynak. Az oligarchák azonban, amíg Orbán érdekei így kívánják, óriási haszonra tesznek szert. Példaként álljon itt Tiborcz István – Orbán veje – évi több mint 15 milliós, Mészáros Lőrinc – Orbán barátja – évi több mint 30 milliós, Csányi Sándor - OTP vezérigazgatója – évi több mint 222 milliós megtakarításával.

A 2015-ös adatok szerint az összes munkaviszonyban lévők a szja újabb 1 %-os csökkentésével évi 29 ezer, a közfoglalkoztatottak nélkül kereken 30 ezer, a közfoglalkoztatottak alig 10 ezer Ft-ot nyernek. Ezen az első két csoport tagjai havi 6 kg kenyeret, vagy 12 liter tejet vehetnek. A közfoglalkoztatottak ezek alig 1/3-át. Megjegyzendő, hogy ezek csak átlagszámok, már csak azért is, mert lényegesen mások a jövedelmi viszonyok a versenyszférában, a költségvetési és a nonprofit szervezetekben.

Félreértés ne essék. Nem az kifogásolható, hogy jelentős jövedelmi különbségek vannak egyes társadalmi csoportok között, hanem az, hogy vannak, akik fejedelmi módon élnek, milliók pedig nyomorban, legalább is nagyon szűkösen.

Az Orbán kormány hatalomra kerülése után a vezetők havi fizetését 2 millió Ft-ra szállította le. Most miután minden jelentősebb vezetői poszt a fideszes vazallusok kezén van, jelentősen megemelték a fizetésüket. A vonatkozó kormányrendelet értelmében „…a bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energia szolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték.” Emellett a prémium indokolt esetben elérheti, sőt meg is haladhatja az alapbér 20 %-át. Így a vezetők fizetésemelése – prémium nélkül – évi nettó 7 millió 800 ezer - 23 millió 400 ezer Ft-ot is elérheti.

Juhász T. János