Mesterházy Atillával és Lendvai Ildikóval

Ez most itt egy kávéház! – teremtette meg a délután hangulatát az Ady Művelődési Központban február 18-án a házigazda, Kiss Péter országgyűlési képviselő, bejelentve vendégeit – Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltet, Lendvai Ildikót, az MSZP elnökét és Sebestyén Katját, Újpest Csillag születik-beli üdvöskéjét –, akiket az asztaloknál ülők tapssal köszöntöttek. – Bevezetőjében a miniszter köszönetet mondott az eddig leadott ajánlószelvényekért – sok ezer! –, hozzátéve, hogy a következő hetekben is szeretnének mindenhová eljutni, megtudakolni az emberek véleményét. Csizmár Gábor országgyűlési képviselő is köszönetet mondott az ajánlószelvényekért, s külön megköszönte az aktivisták munkáját. Ne maradjanak otthon – figyelmeztette a választókat –, mert az a Jobbiknak és a Fidesznek kedvez!


Az összejövetel előtt a részt vevők felírhatták kérdéseiket, amelyekre választ vártak a politikusoktól. Többek között szó esett a nyugdíjakról, Varga Mihály elszólásáról és a svédmodellről, arról, hogy a közelmúltban folyó vitákban a Fidesz érvei nem állták meg a helyüket. A kormányfő jelölt elmondta, hogy ha az MSZP marad kormányon, jövőre már legalább egy heti nyugdíj-prémium jár, megőrizik a 65 év felettiek ingyen utazását, és a 75 ezer forintos egyszeri kegyeleti (temetési) támogatást is bevezetik. Hozzá tette marad az üdülési csekk is, amit idén 60 ezren vehetnek igénybe. Ezt követően a Büntető Törvénykönyv és az adók kerültek terítékre.
A Fidesz hazugságaival megvezeti a választókat, bár a programját nem ismerjük – folytatta a miniszterelnök jelölt –, bianco csekket kér a választóktól, és azt várja, hogy bekötött szemmel kövessék, s elhigyjék: milyen jó lesz, ha ők kerülnek hatalomra. Nyolc témában hívtuk vitára a Fideszt, de – mint ismeretes – nem állnak ki. Az MSZP-nek van programja, világos, részletes, egyértelmű. Nem akarunk ígérgetni, s azután magyarázkodni, miért nem tudtuk teljesíteni. A modernizáció pártján vagyunk, a békés egymás mellett élés pártján vagyunk, a befogadó társadalom, a közösségben gondolkodás pártján vagyunk.
Ezt követően Lendvai Ildikó több kérdést foglalt össze, így kezdve: Nem akarunk félni! Nem akarunk félni a szélsőségesektől, a Jobbiktól, senki más túlhatalmától! Minden országban vannak szélsőségek, de sehol sem kaptak erős és hangos támogatást, mint Magyarországon. A Jobbikot Orbán Viktor derék nemzeti fiataloknak nevezte, mintegy bíztatva a primitív politizálást folytató szervezetet. Érdekelne, miből van a Jobbiknak egyenruhája, miközben egy fillér bevételükről sem tudunk – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. –  A Fidesz és a Jobbik között nincs tartalmi különbség. A két melódia – durban és mollban – egybecseng. Az ő szemükben a baloldali nem számít egyenrangú állampolgárnak. Ha nem fúj velük egy nótát, listára kerül, legyen vállalkozó vagy pedagógus, háttérbe szorul. A szavazással bizonyítsuk, hogy van védelem minden állampolgárnak – szólította fel a hallgatóságot.
A korrupció minden párt körül tenyészik – tért át a sokakat foglalkoztató témára. – A szocialisták javaslatot terjesztettek a Parlament elé a végkielégítések korlátozásáról, a Fidesz tartózkodott. Az állami vezetők bérplafonjáról szóló szocialista előterjesztést is leszavazták. A pártgazdálkodás finanszírozásához kétharmados többség kell, nem jön létre. A Fidesz tartózkodik attól, hogy rend legyen. Lopják az önbizalmunkat! – jelentette ki, utalva Kövér László kijelentésére, miszerint „addig mondjuk, amíg a szocialisták is elhiszik”.
A jobboldal csak az ország egyharmadával, a felső tízezerrel, a klientúrájával törődik. Ezt nem engedhetjük. Ne legyen olyan világ, amely kétségbe vonja az eddigi eredményeinket. Nem akarunk alkotmánymódosítást! Nem akarunk hatéves parlamenti ciklust, nem akarunk elnöki hatalmat, nem akarunk kormány alá rendelt ügyészséget és bíróságot! Nem akarunk megkülönböztetést, a szinglik és mások megbélyegzését. Mit akarunk? Megvédeni az önök jogait, hogy tisztességesen éljenek és úgy gondolkodjanak, ahogy eddig. Mi nem mondjuk meg, hogyan éljenek az emberek.  
Ezt követően Kiss Péter válaszolt a kérdésekre, a kíriz alap és az Út a munkába program kapcsán. Majd Csizmár Gábor beszélt a távhőről, az Újpesten történ változásokról, többek között a Főtér-programról, az Megyeri – hídról. Végül a szakterületét érintő kérdésekre tért ki, kiemelve azt, hogy folytatni kell az adó-járulékcsökkentéseket, ami segít a fekete munka elleni harcban.
A zárszó Lendvai Ildikót és Mesterházy Attilát illette:
A parlamenti választás hasonló a férjhez menéshez – hozta „formáját”  az MSZP elnöke. – Az ember jövőt választ magának. Most, amikor jövőt választunk, abban a táborban van a helyünk, akik szabadon, békében akarnak élni. Mondhatni: egy a tábor – egy  zászló. Orbán Viktor nem tudja, hogy a két zászló – a nemzeti és az árpádsávos – közül melyiket tartsa. A mi zászlónkat a jövő embere viszi. Nehéz dolga van. Egy veteránnal, a múlt emberével, egy lejárt korszak emberével, Orbán Viktorral kell felvennie a küzdelmet.
    A választás tétje – kezdte ifjú miniszterelnök-jelöltünk –, hogy a Fidesz  hatalomra jutva megtizedeli a szocialistákat. Hogy tizenöt-húsz évig ők akarják irányítani az országot. Szerintük nincs szükség a duális pártrendszerre. Orbán Viktor húsz éve ugyanaz, és a változás emberének vallja magát! Milyen változást tud hozni? Milyen jogon rendelkezik már most, előre? A szocialisták a változást képviselik, és készen állunk a programunk megvalósítására. Minden egyes szavazat számít! Jöjjenek velünk! – zárta  vastaps és ováció közepette a „politikai kávéház” összejövetelét Mesterházy Attila.
A következő kávéházi „fellépő” Sebestyén Katja volt, aki remek dalokkal, profi előadással szórakoztatta a jelenlévőket.