Újpest logó
Ma 2019. december 9. hétfő, Natália, Natasa napja van. Holnap Judit, Loretta napja lesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérte Molnár Csaba energiaügyekért felelős és Szűcs Erika szociális minisztertől, hogy a szerdai kormányülésre készítsenek elő egy olyan javaslatot, amely segíthet a fagyhalálok megelőzésében.

A kormányszóvivő elmondta: a kormányfő kérte a tárcavezetőktől, olyan indítványt tegyenek le az asztalra, amely megteremeti a lehetőségét annak, hogy a szolgáltató cégek csak akkor kapcsolhassanak ki bármely alapvető közszolgáltatást - ide tartozik a víz, a villany és a gáz -, ha erről előzetesen értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét. Ebben az esetben a szociális ellátórendszert működtető önkormányzatnak volna információja arról, hogy intézkedésre lehet szükség - tette hozzá Daróczi Dávid.

Az elmúlt egy hétben több mint tíz ember halálát okozta kihűlés Magyarországon. A rendőrség tapasztalatai alapján a kihűlés főként az egyedül, rossz szociális körülmények között élő, illetve idős vagy más okból gondoskodásra szoruló embereket, valamint a fedél nélkülieket fenyegeti.

Szabó Máté ombudsman csütörtökön azt kérte: halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Egy nappal korábban pedig felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatot, a rendőrséget, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzésére.