A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) jelenleg mintegy 300 milliárd forint keret érhető el a különböző támogatott hitelprogramok révén - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára pénteken kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy a kormány a gazdasági válság hatásainak mérséklésére 1.400 milliárd forint gazdaságélénkítő csomagot hirdetett meg, amelynek fontos részét képezik a pályázati források mellett a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló kedvezményes pénzügyi konstrukciók.

Burány Sándor kifejtette: az Új Magyarország Mikrohitel Programban 59 milliárd forintos keret áll rendelkezésre beruházási és ahhoz kapcsolódó forgóeszköz-hitelre. A mikrohitel programban forgóeszközre maximum 6 millió forint hitel vehető fel egy évre, beruházásra maximum 10 millió forint kapható tíz év futamidőre. Az Új Magyarország Beruházási Hitelprogramban 10-100 millió forint hitelt vehetnek fel a kis- és középvállalkozások maximum 10 évre, a rendelkezésre álló keret 50 milliárd forint. A Magyar Fejlesztési Banknak 160 milliárd forint kerete van a kkv-knak szóló beruházási és forgóeszközhitelekre.

Az államtitkár utalt arra, hogy a bankok egyebek közt azért tudják kedvezményesen nyújtani a hiteleket, mert a kormány garanciát is ad ezekhez. Az Új Magyarország Hitelgarancia Programban 29 milliárd forint keret áll rendelkezésre, amelyből a maximum 100 millió forint hitel 80 százalékát lehet garantálni legfeljebb 10 évre.

Burány Sándor kitért arra, hogy a kormány a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. keretét 900 milliárd forintra emelte, amelyből a mikro-, kis- és középvállalkozások hiteléihez nyújtanak 80 százalékos garanciát maximum 25 évre. A kis- és középvállalkozások finanszírozásában részvevő Széchenyi Kártya program kamattámogatására az idén 2 milliárd forint áll rendelkezésre - tette hozzá az államtitkár.