2008. december 31-éig kell postára adni a jövő évi gázár- illetve távhőtámogatás igényléseket, hogy a 2009-es támogatás első összege már a januári számlában megjelenjen.

A 2009-es gázár- és távhőtámogatás folyósításához valamennyi támogatott fogyasztónak új igénylést kell benyújtani. A Robin Hood adó bevezetésével január 1-jétől nem változik sem a támogatásra jogosultak köre, sem a támogatás mértéke, így várhatóan jövőre is a háztartások 60 százaléka részesül majd támogatásban.

A támogatási jogosultságok - csak úgy mint tavaly - idén is az év végéig érvényesek. 2009-re így azoknak is új igénylést kell benyújtani, akik 2008-ban kaptak gázár-, illetve távhőtámogatást. Már a januári számlában megjelenik a támogatás azoknak, akik 2008 december 31-ig postára adják az igénylést. Visszamenőleg azok is megkapják a januári kompenzációt, akik 2009. január 31-éig adják fel az igénylésüket, ez után azonban csak a benyújtást követő hónaptól jár a támogatás.

A 2009-es igénylőlapot a Magyar Államkincstár decemberben postán jutatta el azoknak, akik idén is részesültek támogatásban. Akik 2008-ban nem kértek támogatást, az igénylőlapot a kincstár ügyfélszolgálati irodáiban szerezhetik be, vagy a Magyar Államkincstár, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról tölthetik le elektronikus formában.

A kormány 2007-ben azért vezette be a szociális alapú támogatási rendszert, hogy az adófizetők pénzéből azok kapjanak a fűtésszámla kifizetéséhez segítséget, akik arra valóban rászorulnak. A szociális alapon járó gáz- és távhőtámogatással - valamint a szociális támogatásban nem részesülő fogyasztóknak 2008. október 1-jétől alanyi jogon járó távhődíj-juttatással - közel 2,2 millió háztartás kap segítséget a fűtésszámlák kifizetéséhez. A 2008 októbere óta érvényes támogatási rendszer jogosultsági feltételei és a támogatás összege 2009. január 1-jével nem változik.

Kormányszóvivői Iroda