Újpest logó
Ma 2019. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

2015. május 14.

Amióta Orbán Viktor országos politikussá vált, minden lépését annak rendeli alá, hogy meghódítsa és megtartsa a politikai hatalmat. E cél érdekében nem válogat sem eszközökben, sem módszerekben. Így többek között napirendre tűzte a halálbüntetés visszaállításának és a hazánk területére érkező migránsok kiutasításának gondolatát.

Április 22-én Kaposváron az egyik Nemzeti Dohányboltban meggyilkoltak egy fiatal trafikos nőt. Orbán Viktor ezzel összefüggően április 28-án bedobta a köztudatba a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét. A javaslat egyet nem értést, illetve felháborodást váltott ki az Európai Unióban nemcsak a baloldali és balközép pártokban, hanem a jobboldali Európai Néppártban is - melynek a Fidesz is tagja - és az EU vezetői többségének részéről.

Az EU felháborodására a fideszes vezér furcsa módon reagált. Martin Schulz elnöknek ígéretet tett arra, hogy Magyarországon nem fogják bevezetni a halálbüntetést, mondván annak bevetése nem egyeztethető össze az EU-hoz való tartozással. Ennek ellenére papagáj módjára nap mint nap visszatér a javasolt ötletére. Pedig neki, mint jogásznak és vezető politikusnak tudnia kell, hogy az EU ellenzi ezt a büntetési formát. Ezt foglalja magában az Alapvető Jogok Chartája és az Emberi jogok Európai Egyezménye is, amelyekhez mi is csatlakoztunk. Egyébként a halál büntetés elrettentő hatását a mérvadó kriminológusok is vitatják. Az orbáni javaslat szemben áll az általuk elfogadott Alaptörvénnyel is, amely kimondja: „mindenkinek joga van az élethez és az emberi méltósághoz.” Mindezek ismeretében május 8-án azt ötölte ki, hogy a halálbüntetés eldöntését helyezzék vissza nemzeti hatáskörbe és ezután a magyarok maguk dönthessenek róla.

A másik kérdés, amellyel Orbán okkal és még inkább ok nélkül nap mint nap foglalkozik: a hazánkat is érintő migrációs kérdés. Ebben arra épít, hogy a magyarok döntő hányada ma sem ismeri el a „másság” létjogosultságát. Nem tekintik magukkal egyenlőnek a más nemzetiségűeket, a színes bőrűeket, a rokkantakat, a homoszexuálisokat stb. Az idegenellenes propagandája azonban több vonatkozásban is tudatos ferdítésekből indul ki. Bár maga is tudja, hogy állítása hamis, bevándorlókról beszél, pedig Magyarország tranzit ország. A migránsok döntő többsége hazánkat nem tekinti cél országnak, mert a fideszes unortodox gazdaságpolitika miatt élen járunk a munkanélküliek és a magyar kivándorlók számát illetően. Ezzel is összefügghet, hogy 2014-ben a bevándorlók közül alig 3000-en maradtak hazánkban, akik érdemben nem befolyásolták a magyar munkaerő piacot. A belépők többsége, sok-sok tízezer migráns pedig elhagyta Magyarországot. Kiindulópontja hamis abban a vonatkozásban is, hogy a bevándorlást összekapcsolja a terrorizmussal. És az is, hogy a migránsok ideiglenes ellátása megterheli a magyar költségvetést, ugyanis a rájuk költött pénz többszörösét kapjuk meg az EU-ból. Egyébként is az Európai Bizottság javaslatot készít, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia. Eszerint hazánkra évente csak 308 ember jutna.

Orbán, hogy fokozza a migránsokkal kapcsolatos csinnadrattát bevándorlás ellenes nemzeti konzultációt hirdetett. Ez azért értelmetlen, szükségtelen, mert megítélése szerint „…emberek jelentős része nem bevándorlás párti.” De ha ezt tudja, akkor mi szükség van nemzeti konzultációra, ami írd és mondd közel egymilliárd forintjába kerül az országnak, az adózóknak. Ezt a konzultációt az EU-ban nemcsak a baloldali és a liberális pártok, hanem a jobboldalt tömörítő Európai Néppárt is elítéli. Az utóbbiak közül „többen uniós szankciót vezetnének be Orbán ellen, mások a Fidesz kizárását követelték az Európai Néppártból.” Előreláthatólag szerint a konzultációra a kormány kétszer annyit költ az adózók pénzéből, mint amennyit a bevándorlókra, a továbbvándorlókra.

Orbán bevándorlás ellenes propagandája és gyakorlata nemcsak az EU-val megy szembe, hanem figyelmen kívül hagyja az Alaptörvényt is, amely többek között kimondja: „Magyarország területén tartózkodó külföldit csak törvényes határozat alapján lehet kiutasítani. Tilos a csoportos kiutasítás.”

Milyen okokra vezethető vissza, hogy a fentiek ellenére Orbán nap mint nap visszatér a halálbüntetésre, a migránsok üldözésére . Mindenek előtt arra, hogy kifogja a jobbikosok vitorláiból a szelet. Ezzel is el akarja terelni az emberek figyelmét a Fideszben kibontakozó belső feszültségekről: a Simicska ügyről, Orbán és Áder, illetve Kövér közötti nézeteltérésekről, az „öreg fiúk” és az „ifjú törökök” közötti ellentmondásokról stb. Az emberek inkább a halálbüntetéssel, a migrációval foglalkozzanak, mint a fideszes hatalmi hierarchia korrupciós ügyeivel. Orbán el akarja terelni az emberek figyelmét arról, hogy az állami beruházások nagy része csak az Orbán hívek – például Mészáros Lőrinc, Tiborc István stb. – kezébe kerül és arról, hogy az egykor Rogán Antal vezette ötödik kerületben milyen pénzügyi botrányok vannak stb.

Juhász T. János