Újpest logó
Ma 2019. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

2015. április 26-án

Orbán Viktorék napirendre tűzték a személyi jövedelemadó mérséklését. Ez azonban nem számottevő, jelentősen elmarad a 2011-estől, amikor a kétkulcsos adót felváltották egykulcsossal. De elmarad a közszájon terjedő ígérettől is, miszerint 16 %-ról 10 alá csökkentenék azt. A jövő évi költségvetési tervezet összeállításánál a kormány az 1 %-os mérséklés mellett kötelezte el magát.

Nézzük meg, hogy a különböző társadalmi csoportoknál milyen hatású lesz ez a javaslat? 2015 elején a havi átlag bruttó kereset megközelítette a 236 ezer forintot, itt a leszállítás havonta 2360 forint megtakarítást eredményez, más megközelítésből ez havi 10-11 liter tej árát jelenti, illetve egy négytagú család esetén 2-3 napos tejszükségletet fedezi. De ha az átlagnál jóval kevesebbet kereső dolgozó kisemberek – a közmunkás, a pedagógus, az üzemi munkás stb. – keresetét nézzük náluk a havi megtakarítás 1-2 ezer forintot jelent, amiért 5-10 liter tejet lehet kapni, de közmunkások esetében ennyit sem. A munkanélkülieket se pro, se kontra nem érinti az adócsökkentés. Ez hazánk minden területén élő probléma, különösen Kelet- és Észak–Magyarországon. Igaz, hogy az adócsökkentés, ha minimálisan is, hozzájárul a kisemberek napi gondjainak megoldásához, ennek azonban társadalmi hatása egyben negatív is. Hatására mérséklődik az állam bevétele, és ezzel tovább csökken az oktatásra, az egészségügyre, a szociális stb. problémák megoldására fordítható pénz összege. Ez az orbáni pénzügy-politika előbb-utóbb még nehezebb helyzetbe taszíthatja az országot és szinte megoldhatatlan feladat elé állítja majdan a mai kormányt váltó demokratikus hatalmat.

A fontosabb állami vezetők – államfő, miniszterelnök, országgyűlés elnöke stb. – alapjövedelmét tekintve havonta mintegy 15 ezer forint plusz pénzt könyvelhetnek el maguknak. Mellettük a pártvezérek, az államigazgatási tisztviselők egy része, a pártkatonák is érzékelhetően nyertesei lesznek az adócsökkentésnek. A társadalom kisebb hányadát kitevő gazdagok havi sok tízezer forint megtakarítást is elérhetnek. A fentiek azt tanúsítják, hogy az Orbán kormány ebben az esetben sem a dolgozó kisemberek, a szegények, a munkanélküliek, hanem a jómódúak érdekeit tekinti elsőlegesnek.

Noha a kormány azt akarja elhitetni, hogy mindenkinek képviseli az érdekeit, azt remélve, hogy így visszaszerzi a Fidesz–től, a KDNP-től elfordult szavazókat, de valójában, mint a számok mutatják, csak a jobb módúak, a gazdagok nyernek a csökkentés hatására, amennyiben az elképzelések valóra válnak.

Juhász T. János