2015. április 2-án.

Mint ismeretes a tapolcai képviselői hely megüresedése miatt az időközi országgyűlési választás április 12-én lesz.

A 22 képviselőjelölt közül hárman rajtolnak esélyesként: Pad Ferenc MSZP, DK és Magyar Szolidaritás Mozgalom, Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP, illetve Rig Lajos Jobbik jelöltjeiként. Az ismert közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazóra a fideszes, a legkevesebbre a szocialista jelölt számíthat. Ezek az adatok azonban nem biztos, hogy a választók igazi szándékát fejezik ki. Ez már Veszprém esetében is bebizonyosodott. Ugyanis ma még az emberek jelentős hányada – elsősorban egzisztenciális okok miatt – nem meri bevallani még a közvélemény kutatóknak sem, hogy nem fideszes, hanem baloldali, illetve szocialista szimpatizáns. A jobbikos jelölt megközelítette Fenyvesi Zoltán támogatottságát.

A Fidesz a parlamenti 2/3-át már a veszprémi választáskor elvesztette, ezért a tapolcai mandátum már csak presztízs értékű. Ha Orbánék ezt is elveszítik, amire van esélyük, egyre több ember számára válik nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz legyőzhető. A bukástól való rettegés motiválja a fokozódó negatív kampányukat, karaktergyilkossági kísérleteiket. Nem véletlen, hogy Hiszékeny Dezső angyalföldi szocialista országgyűlési képviselő koholt vádakra épülő perét április 8-ára időzítették. A fő csapást persze Pad Ferencre mérik, amikor is többek között egy névtelen kiadványban összegzett hazugságokkal akarják lejáratni. Hogy kik az írás szerzői ma még nem tudjuk, de hogy a lejáratás kinek malmára hajtja a vizet, az egyértelmű: a Fidesznek és a Jobbiknak. Tehát a szerzőt és terjesztőket itt kell keresni.

Az Orbán kormány Veszprémhez hasonlóan itt is kísérletet tesz a választók korrumpálására. Március végén soron kívül 2,5 milliárd forintot ígért Tapolcának kórház fejlesztésre. Hogy megkapja-e a város az ígért pénzt, még a jövő zenéje. Az ország gazdasági helyzetét, költségvetési terveit és lehetőségeit tekintve ennek a valószínűsége nem nagy. Ha pedig a fideszes veszít, még kisebb a realitása az ígéret betartásának.

A Jobbik a fideszes belső harcok, a regnáló kormány szakszerűtlen, ellentmondásos, gyakorta társadalom-ellenes, bűnös döntéseire, lépéseire hivatkozva az egykori fideszes hívekre vadászva, a szocialista jelöltet rágalmazva és a nehéz anyagi körülmények között élők problémái megoldására tett demagóg ígéreteivel kívánja növelni választói bázisát. Az utóbbi módszer nem újdonság. Ezt alkalmazták a német fasiszták is a múlt század 30-as éveinek elején. Többek között erre támaszkodva hozták létre a fasiszta diktatúrát. Ugyanezt a módszerrel nyerték meg az emberek százezreit a II. világháború előtt és alatt a magyar fasiszták, a nyilasok is.

Juhász T. János