2015. március 24-én.

Március 22-én Újpesten a káposztásmegyeri 2. számú választási körzetben önkormányzati választás volt, amikor is Dr. Barrel Zoltán a DK által is támogatott szocialista jelölt több mint 56 %-os szavazati aránnyal nyert mandátumot. Mindezt úgy, hogy a demokratikus pártok egy része saját jelöltet állított, vagy nem is vett részt a választáson. A jobboldali pártok is indultak, de messze elmaradtak a győztes mögött. A Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltje 24, a jobbikos pedig csak 9%-ot kapott.

A fölényes MSZP-s és DK-s győzelem tanulságait a következőkben adhatjuk meg. Az újpesti győzelemről arra következtethetünk, hogy a Fidesz legyőzhető. Ez így van. Azonban figyelembe kell venni, hogy lényeges különbség van Újpest, Káposztásmegyer és az egész ország társadalmi összetétele, politikai tudatossága és demokratikus elkötelezettsége között. Újpesten, különösen Káposztásmegyeren mindig jelentősebb eredményeket értek a választásokon a baloldali, a demokratikus erők, mint országos szinten. 1990 kivételével Káposztáson mindig a szocialisták nyertek. Ebben a fentiek mellett szerepe volt annak is, hogy a szocialista képviselők szinte napi kapcsolatban éltek a választóikkal. Horváth Imre országgyűlési választási győzelme és az önkormányzati választási kampányban való rendszeres részvétele is segítette Barrel Zoltán győzelmét. Az eredményekhez hozzájárultak a Fidesz átgondolatlan törvénykezései és intézkedései, valamint korrupciós és zűrzavaros ügyeinek napvilágra kerülése. Ezek miatt sok egykori Fidesz hívő nem ment el szavazni.

A helyi MSZP és a DK közös kampányolása nagy súllyal esett latba a szocialista jelölt győzelmében. Országosan azonban ez nem lesz elég de figyelemmel Káposztásmegyer, Újpest és az egész ország társadalmi összetételének és politikai elkötelezettségének különbségeire, a legközelebbi választáskor növelni kell a választási kampány hatékonyságát, különösen az ország egészét tekintve. A győzelem elengedhetetlen feltétele lesz, hogy minden lehetséges erő időben összefogjon és közösen. Legalább ugyan ilyen fontos, hogy a jelölést ne az határozza meg, hogy melyik párt tagja, hanem az, hogy ki a legesélyesebb a győzelemre.

Juhász T. János