Újpest logó
Ma 2019. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

2014. március 23-án.

Az Együtt lemondásra szólította fel Hende Csaba honvédelmi minisztert, „…mert lopott, csalt és hazudott. …közpénzből fizette párizsi kéjutazását. Megkárosította a magyar polgárokat, aztán sunnyogott ezzel kapcsolatban.” Természetesen nem néhány ezer forint értékű tyúklopásról, vagy csalásról van szó, akkor ugyanis megindult volna a rendőri intézkedés. Itt több százezer forint indokolhatatlan igénybe vételének vagyunk tanúi. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre a miniszter érdemi választ nem adott, illetve amit mondott annak igazságtartalma megkérdőjelezhető.

Az ellenzéki pártok és Hende Csaba tetteit ismerő állampolgárok felháborodása a következőkkel indokolható. A miniszter több alkalommal is volt hivatalos külföldi úton. Ezek közül több esetben olyan magas szállodai számlát fizettetett ki a minisztériummal, hogy azt már egy arab olajsejk is megirigyelhette volna. A legnagyobb felháborodást az a 2011. október 23-i párizsi kiruccanása okozta. Bár ez az út is hivatalos volt, ugyanis a Párizsi Magyar Intézet meghívására érkezett az 56-os ünnepségre és a Liszt koncertre. De nem egyedül, hanem Szajlai Mónikával, a minisztérium titkárságvezetőjével, akivel együtt nemcsak a hivatalos programon vettek részt, hanem megünnepelték a hölgy születésnapját is.

A 2011-es párizsi kiruccanás szállásköltsége kettőjük számára 252 ezer, az egyéb költségekkel együtt 468 ezer forintjába került az adófizetőknek. Az emberben felmerül a kérdés, hogy miért kellett Hendének megjátszani a gazdag főurat, miért nem felelt meg neki egy olcsóbb szálloda? Miért kellett magával vinni a titkárságvezetőjét? Miért kellett állami pénzen számára is luxus lakosztályt igénybe venni? Hende ezzel kapcsolatos válasza legjobb esetben is komolytalan, „…a minisztert kísérje a kísérője.” Ennél még felháborítóbb a minisztérium állásfoglalása, miszerint „…honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva semmit sem árultak el az útról.” Még azt sem , hogy melyik szállodában szálltak meg.

Az emberek nagy része döbbenten értesül arról, hogy vezetőink kényük-kedvük szerint szemrebbenés nélkül szórják az adózók pénzét, anélkül, hogy abból a társadalomnak egy csöpp haszna is lenne. Kivizsgálást, felelősségre vonást szeretnének. No de mit várhatunk attól a pártvezértől, kormányfőtől, aki maga is hasonlóan bánik a közpénzzel. Gondoljunk arra, hogy Orbán Viktor év elején párizsi hivatalos útját megszakítva Zürichbe repült egy sportesemény miatt. A maszek út „csak” 2,9 milliójába került a társadalomnak.

Hiába! Fejétől büdösödik a hal!

Juhász T. János