Újpest logó
Ma 2018. június 20. szerda, Rafael, Dina, Polett napja van. Holnap Alajos, Leila, Alojzia napja lesz.

2017. november 12.

Orbán Viktor többféle módszert alkalmaz választói bázisának biztosítása érdekében. Ezek közül a legeredményesebbek közé tartozik az ellenség keresés és lejáratása. Ellenségnek nyilvánítja a demokratikusan gondolkodó magyar állampolgárok millióit. Pedig tőlük is függ országunk gazdasági fejlődése, az Orbán család és vazallusainak meggazdagodása. Az Európai Unió mellett szavakban ugyan kiáll, de napi propagandájában előtérbe kerül a Brüsszel ellenesség. Pedig uniós pénzek nélkül 5-6 %-kal alacsonyabb lenne a nemzeti jövedelmünk (GDP). Ez azt jelenti, hogy   brüsszeli támogatás nélkül a GDP-nk nem nőne, hanem 2-3 %-kal csökkenne. Ellenségnek nyilvánítja a zsidó vallású magyar családból származó, milliárdos bankárrá vált Soros Györgyöt. Ezzel fel akarja ébreszteni a nem zsidó magyar állampolgárokban szunnyadó antiszemitizmust. Pedig a rendszerváltás körüli években a Fidesz alapítók közül többen – köztük Orbán Viktor is – tanulhattak Soros ösztöndíjasként. Újabb ellenségeit 2015-től a hazánkon átvonulni kívánó emigránsokban találta meg.

Nincs új a nap alatt. Hitler a látható és fogható ellenséget a demokratikusan gondolkodókban, a szociáldemokratákban, a kommunistákban, a zsidókban, a cigányokban, a homoszexuálisokban, a demokratikus országokban, a Szovjetunióban találta meg. Horthy Miklós Hitlerhez hasonlóan nevezte meg ellenségeit. Sztálin is kreált a népnek ellenségeket és üldözte, pusztította azokat. Ellenségeit a hazai polgári rétegekben, egykori földesurakban, kulákokban, a sztálinista diktatúrát bírálókban, köztük párt- és állami funkcionáriusokban jelölte meg és pusztított el közülük milliókat. Rákosi és vezértársai a szovjet diktátorhoz hasonlóan találta meg „népellenségeit”. A két diktátor között csak az volt a különbség. hogy nálunk relatíve jóval kevesebb volt a halálos áldozatok száma, mint a Szovjetunióban. Sokat mond azonban az, hogy 1950-1953 között kb. 1 millió ember, az összlakosság mintegy 11 %-a - ellen kezdeményeztek büntető eljárást és 390 ezer esetben ítélet is született,

Orbán Viktor mindezek ismeretében alakíthatta ki a maga gyakorlatát, de hogy kitől mit és milyen mértékben vett át annak nincs jelentősége.

Juhász T. János