Újpest logó
Ma 2019. június 20. csütörtök, Rafael, Dina, Polett napja van. Holnap Alajos, Leila, Alojzia napja lesz.

2017. április 20.

A politikusok, mint általában az emberek igazmondás szempontjából több csoportra oszthatók. Vannak, akik az esetek többségében igazat mondanak, de taktikai, vagy kényelmi szempontok miatt elhallgatják az igazságot, vagy a valóság ellenkezőjét állítják. Mások egyéni, családi, illetve csoport érdekeik miatt egyes kérdésekben soha nem tárják fel az igazságot. Végül, különösen egyes politikai csoportok résztvevői már akkor sem mondanak igazat,hakérdeznek.

E csoportosítást Lázár János kancelláriaminiszter állítása fogalmaztatta meg velem, aki a Népszava 2017. április 19-i híradása szerint a következőként nyilatkozott: „Magyarországon ugyan kevesebb a fizetés, de még is jobb az élet, mintha Nyugaton lennél rabszolga.” Koromnál fogva ugyan már nem kényszerültem megismerni a mai nyugati „rabszolgaságot”, de ismereteim vannak róla, mivel rokonságomból mai is többen dolgoznak nyugaton és örülnék, ha Magyarországon is olyan „rabszolgaság” lenne, mint ott. A kinti legalacsonyabb fizetésből is viszonylag jól élnek magyarjaink, az itthoniból a többség pedig csak tengeti életét, pedig hasonló értékű és hasznosságú munkát végeznek itt is, ott is. A miniszter a kint dolgozó honfitársaink rabszolga voltáról beszél. Ez arról tanúskodik, hogy vagy fogalma sincs az ókori, az amerikai, vagy esetenként a mai rabszolgasorsról, vagy tudatosan hazudik.

Lázár János kifogásolja, hogy Brüsszelben minden vizsgálat magyar feljelentés következménye. Az okáról azonban egy szót sem szól. Arról, hogy a magyar igazságszolgáltató szervek gyakran nem mernek egyes kérdésekben állást foglalni, mert félnek a következményektől, esetleges retorzióktól, állásvesztéstől. Különösen, ha az orbáni vezérkar, a vazallusi réteg korrupciós ügyeiről van szó.

Abban azonban igaza lehet Lázár Jánosnak, hogy „…politikai okok miatt vagyunk feketebárányok Brüsszelben.” Arról a politikai okról azonban feltehetően tudatosan hallgat, hogy míg nyugaton demokrácia van, nálunk pedig egy autokratikus rendszer kiépítése történik. A fentiek ismeretébenfelmerül az a kérdés, hogy lehet-e valaki országos vezető, országos politikus, aki tudatosan becsapja az embereket.

Juhász T. János