Újpest logó
Ma 2019. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

2017. április 6.

A gazdasági és a társadalmi fejlődés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő oktatási rendszer megteremtése. Tekintettel arra, hogy mind a diákok és mind az oktatók között érdeklődésben, célkitűzésekben érzékelhető különbségek vannak, ezért nincs egyetlen célra vezető tananyag, tankönyv, nincs egy kaptafára húzható oktatási módszer. Ezt már kipróbáltuk a szocialista korszakban, de mivel ez nem volt kellően hatékony, a 89-es rendszerváltás után az oktatás irányítói a többszínűség mellett tették le a voksot. Így volt ez az első két évtizedben, az Orbán rendszer létrejöttéig. Ekkor azonban visszatérítették a pedagógusokat a szocialista hagyományokhoz, legtöbb esetben az egyetlen tankönyvhöz, az egyetlen tananyaghoz. Így az új NAT-ban szavakban központi szerepet tölt be a diákok nemzeti identitásának sulykolása, ami valójában a más népeket, nemzeteket elmarasztaló, nem egyszer gyűlölő nacionalizmust jelent. És központi kérdésnek tekinti a vallásos, mindenekelőtt a keresztény világnézet általános elfogadását.

Ezt összehangolják a kormány propagandában a más vallásúak elmarasztalásával. A vallásos világnézet terjesztésével az egykoron nyiltan is ateista fideszes vezetők legfőbb célja a mindenbe beletörődő alattvalók kinevelése.

A kormány oktatáspolitikája az 50-es években a hadseregben hallott anekdotát juttatja eszembe. Az őrmester kiadja a parancsot menetelő katonáinak, hogy énekeljenek. Az egyik tercel közülük. Mire az őrmester így szólt: „Katona! Tanulja meg, hogy a katonaságnál vagy mindenki tercel, vagy senki sem.”

Juhász T. János