Újpest logó
Ma 2019. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

2017. március 10.

Az elmúlt napokban Szíjjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy napjainkban legveszélyeztetettebb vallás a kereszténység. Ezt azzal indokolta, hogy a vallási meggyőződésükért meggyilkoltak 80 %-a közülük kerül ki. Arról azonban nem szólt, hogy honnan származik ez az adat. Éppen ezért állítása vitatható, kölönösen ha meghallgatjuk az érintett és hozzáértő szervezetek képviselőit.

Demeter Áron az Amnesty International sajtósa szerint Szíjjártó Péter állítását bizonyító nyilvántartás nem áll rendelkezésükre. Hasonlóan nyilatkozott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, az ENSZ menekültügyi főbizottságának magyarországi szóvivője, a katolikus püspöki kar sajtóirodája. Erdő Péter bíboros ugyan azt állítja, hogy az utóbbi időszakban évről-évre 100 ezreket gyilkolnak meg keresztény hitükért, de ő sem állítja, hogy a hitükért meggyilkoltak 80 %-a keresztény volt. A különböző nemzetközi kutató intézetek 2016-ra vonatkozóan eltérő adatokat – 1207, 90 ezer, 100 ezer – hoznak nyilvánosságra, de hogy ez hányada a meggyilkoltaknak nem nyilatkoznak.

Az újságírók a külügyi tárcához fordultak, ahol azt mondták, hogy informátoruk Rétvári Bence Emmi államtitkár volt. A kör bezárult, ugyanis ő csak az üldözöttek számáról szólt, s nem a meggyilkoltakról.

A kérdéseim a következők. A külügyminiszter miért olyan emberekkel veszi magát körbe, akik összekeverik az üldözötteket a meggyilkoltakkal? Szijjártó Péter ennyire naiv és tudatlan, hogy a többé-kevésbé nyilvánvalóan hamis adatot gondolkodás nélkül átveszi? Vagy tudatosan vette át azt, hogy jó nagyot szóljon? Vagy ő maga követte el a hamisítást? Mindenképpen felmerül a kérdés, hogy alkalmas-e posztja betöltésére?

Megítélésem szerint a keresztények üldözésének napirenden tartása nem azok védelmét szolgálja, hanem elsősorban a kormánypropaganda része, melynek célja a szavazó bázis megtartása és visszahódítása. Erre következtethetünk abból is, hogy szélesebb körű kapcsolatra törekszik a keresztényüldöző országokkal, mint a vallásszabadságot tiszteletben tartókkal. Gondoljunk arra, hogy Orbán Viktor mily nagy gondot fordít a török –magyar kapcsolatokra, pedig innen az elmúlt 100 évben egymilliónyi keresztényből elűztek több mint 900 ezret. És a keresztények üldözése ma is folytatódik.

Juhász T. János