Újpest logó
Ma 2019. május 25. szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp, Evelin napja lesz.

2017. február 28.

Február 23-án kormányhatározat született arról, hogy 60 %-kal emelik a II. világháború után szovjet gulágokba hurcolt politikai foglyok nyugdíját. Ennek várható pénzügyi hatása 4,5 milliárd forint. Ez az intézkedés – havi 12 ezer forintos emelés – a kormányzat szerint 60 ezer embert érint. Értesültünk Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől.

A fenti számok olvasásakor több kérdés is megfogalmazható. Először is a gulágokon ennyi magyar politikai fogoly soha nem volt. Hiteles források szerint számuk maximum 30-35 ezret ért el, döntő többségük azonban meghalt, csak 3000-3500-an tértek haza. Úgy tűnik, hogy a kormányzat, illetve Balog Zoltán miniszter összemossa, összekeveri a katonai és a civil málenkij robotos foglyokat a gulágokon robotoltatott politikai elítéltekkel.

Másodszor ha a havi 60 %-os nyugdíjemelés 12 ezer forintot tesz ki, akkor ez azt jelenti, hogy az érintettek jelenlegi nyugdíja csak 20 ezer forint. Ez az állítás azonban nem igaz, ugyanis a jelenlegi havi nyugdíj minimum 28 500 forint. Érthetetlen az is, hogy az emelésre 4,5 milliárd forintot különítenek el, pedig 60 ezer ember esetén is ez csak évi 900 milliós kiadást jelentene.

Következő megjegyzésem az, hogy a 60 ezres szám mára már az összes – a katonai, a málenkij robotos, a politikai - fogolyra vonatkozóan is vitatható. Gondoljunk arra, hogy az életkorukat tekintve fogolyként, málenkij robotosként számításba vehető férfiak száma a 2011-es népszámlálás adatai szerint csak 42 406 volt. Egyrészt ez a szám azóta is csökkent, másrészt a ma élők közül sem volt mindenki szovjet fogságban.

Úgy gondolom, hogy ez a kormányintézkedés nem az egykori gulágosok kárpótlásáról szól, hanem a kormánypropaganda újabb hamis gyöngyszeme. Nem értem azt sem, hogy ha ilyen kevés a még ma is élő egykori gulágos fogoly, akkor hol landol az elkülönített 4,5 milliárd forint? Ezen érdemes elgondolkodni!

Juhász T. János