Újpest logó
Ma 2019. május 25. szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp, Evelin napja lesz.

2017. február 25.

Matolcsy György február 22-én beszámolt a Magyar Nemzeti bank éves tevékenységéről. Előadásában több hamis állítást is megfogalmazott. Közöttük a legfeltűnőbb és egyben a leghihetetlenebb az, ami szerint az amerikaiak titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján végrehajtott Magyarország elleni puccskísérletet készítettek elő, hogy megbuktathassák az Orbán kormányt.

Hogy igaz-e vagy nem, amit a bankelnök állított, nem tudnám bizonyítani. Három dolgon azonban érdemes elgondolkodni. Andre Gootfrend az akkori amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője visszautasította Matolcsy állítását. Lázár János a polgári Hírszerzésért felelős Információs Hivatalt irányító miniszter többször is elmondta, hogy ő erről soha nem hallott. Ebből arra következtethetünk, hogy Lázár rosszul végzi feladatait, vagy – ami még valószínűbb – a bankelnök nem mondott igaza. Molnár Zsolt az országgyűlés Nemzet Biztonsági Bizottság elnöke sem hallott semmit az állítólagos pucckísérlet előkészületeiről.

Megjegyzendő még az is, hogy Matolcsy ugyan a képviselők összességének szánta beszámolóját, de csak 6-an, az összes képviselők alig 3 %-a volt benn az ülésteremben a beszámolás idején. Az ellenzéki képviselők feltehetően azért nem jelentek meg az ülésteremben, mert úgy vélték, hogy Matolcsytól úgy sem kapnak érdemi információt a MNB munkájáról. Ennek ellenére őket sem illeti meg a dicséret. De hogy párttársai miért nem hallgatták meg beszámolóját két dologra következtethetünk: nem veszik komolyan képviselői feladataikat; nem kíváncsiak Matolcsy György handabandázó, demagóg, hamisításokra épülő szövegelésére.

Matolcsy mellébeszélése nem újdonság, része annak a Fidesz propagandának, melynek szereplőiről elmondható, hogy akkor sem mondanak igazat, amikor kérdeznek.

Juhász T. János